Słodkie, delikatne i rozpływają się w ustach bezy z dodatkiem czekolady w formie uroczych lub upiornych duszków (wszystko zależy od ułożenia groszków czekoladowych). Pod kruchą skorupką skrywają miękkie i lepkie wnętrze. Idealne solo lub jako dekoracja innego wypieku, także nie zjedźcie wszystkich bo część z nich może Wam się przydać do tych babeczek ;)
Składniki (około 30 bezowych duchów)
- 150 g białek (o temperaturze pokojowej)
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru
- groszki czekoladowe
Białko ubić na sztywno, a następnie zacząć dodawać partiami cukier puder. Od momentu dodania ostatniej porcji cukru pudru, bezę ubijać przez ok. 7-10 minut. Po 7 minutach sprawdzić pomiędzy palcami czy kryształki cukru są niewyczuwalne i czy piana tworzy opadający „czubek”. Jeśli tak można przystąpić do wyciskania - bezę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać bezy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
W każdą bezę należy wetknąć po trzy czekoladowe groszki, tak by utworzyły parę oczu i buzię, a następnie suszyć je w piekarniku rozgrzanym do 90ºC przez ok. 40-50 minut. Bezowe duchy są gotowe, gdy łatwo i bez problemu odchodzą od papieru do pieczenia. Gotowe wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego,
Według mnie wyglądają uroczo :) Takie Kacperki, przyjazne duszki ;)
OdpowiedzUsuń