wtorek, 9 lutego 2016

Mega czekoladowe pancakes


Sycące podwójnie czekoladowe pancakes z dodatkiem kakao i z kawałkami gorzkiej czekolady, które pod wpływem pieczenia i ciepła zamieniają się w "płynne złoto" - natrafienie na taki rozpływający się w ustach kawałeczek to istne niebo w gębie! Do tego kwaskowaty jogurt naturalny, miks owoców leśnych i dżem jeżynowy... Mhmm... Pyszności! 


Składniki (około 12 pancakes)
  • 2 duże jajka     
  • 60 g brązowego cukru     
  • 80 ml szklanki oleju     
  • 2 czubate łyżki kakao    
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia     
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego     
  • 180 ml mleka     
  • 230 g mąki pszennej     
  • 100 g gorzkiej czekolady  
  • 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego     
  • garść  ulubionych owoców (np. malin i jeżyn) lub innych     
  • dżem jeżynowy lub inny
Czekoladę posiekać nożem. Jajka, cukier, olej, kakao, proszek do pieczenia, mleko, ekstrakt waniliowy oraz mąkę pszenną zmiksować na gładką masę (bez grudek), na końcu dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
 
Placuszki (ciasto na patelnię nakładać małą chochelką) smażyć bez oleju, z obu stron, odwracając na drugą stronę, gdy zobaczymy pęcherzyki powietrza na placku.
 
Gotowe placuszki, jeszcze ciepłe przekładać ulubionym dżemem (np. jeżynowym), na wierzch nakładać sporą łyżkę jogurtu naturalnego i obficie obsypać owocami. Opcjonalnie wierzch można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego,
PODPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz