środa, 16 marca 2016

Mus czekoladowy z bitą śmietaną, malinami i kakao


Delikatny i rozpływający się w ustach czekoladowy mus na bazie śmietany kremówki w słodkiej wersji z mlecznej czekolady (gorzka też się świetnie tu nada). Do tego lekka jak chmurka bita śmietana, kwaskowate maliny i szczypta gorzkiego kakao. Po prostu pycha! A z dekoracji do dopełnienia wizualnie całości zabrakło tu tylko zielonego listka mięty ;)


Mus czekoladowy (2-3 porcje)
  • 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%     
  • 75 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Śmietanę kremówkę podgrzać (prawie do wrzenia) w małym garnuszku, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, aby czekolada się roztopiła. Po tym czasie wymieszać do uzyskania masy o jednolitej konsystencji, bez grudek. Wystudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.

Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i ubić mikserem, aż do otrzymania gęstego i puszystego musu (nie ubijać zbyt długo, by mus się nie zważył). Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do kieliszków bądź szklanek.

Ponadto
  • 100 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść świeżych malin
  • kakao do oprószenia wierzchu
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Gotową bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na mus czekoladowy. Wierzch udekorować świeżymi malinami i delikatnie oprószyć kakao.

Smacznego,
PODPIS

5 komentarzy: