Dziś zapraszam na czekoladowe mini babeczki na ciemnym piwie z karmelowo-piwnym kremem, solonym piwnym karmelem i słonym precelkiem. Brzmi słono, ale zdecydowanie jest słodko :D Zarówno czekoladowe babeczki jak i karmelowy krem posiadają bogatą głębię smaku, która jest efektem dodatku ciemnego piwa. Wypiek ten zdecydowanie polecam nie tylko piwoszom, na których to teraz skupił się październikowy temat konkursu organizowanego przez magazyn KUKBUK - "danie na piwie". Zachęcam więc do oddania swojego głosu na babeczki (pierw trzeba się zarejestrować). No to co? Są na sali jacyś chętni do pomocy mi zostania chefem KUKBUKa? ;)
Składniki (28 mini babeczek)
- 75 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki ciemnego piwa
- 2 szklanki mąki pszennej
Jajka umieścić w misie miksera, utrzeć z cukrem na jasną i puszystą
masę. Kolejno dodawać proszek do pieczenia, kakao, piwo oraz
rozpuszczone masło z czekoladą, nadal miksując. Na samym końcu wmieszać
na niskich obrotach mąkę pszenną.
Formę do mini muffiny wyłożoną
papilotkami wypełnić ciastem do 3/4 wysokości). Piec w piekarniku
rozgrzanym do temperatury 175˚C przez 15-20 minut do tzw. suchego
patyczka. Wystudzić.
Solony piwny karmel
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki ciemnego piwa
- 100 g masła
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- szczypta soli (do smaku)
Śmietanę kremówkę delikatnie podgrzać w rondelku i odłożyć na bok. Masło
pokroić w kostkę. Cukier wraz z piwem umieścić w innym rondlu i na
średnim ogniu rozpuścić go, chwilę pogotować by odparować nadmiar
cieczy. Dodać masło, kawałek po kawałku i mieszać, aż do rozpuszczenia.
Następnie powoli i ostrożnie wlać ciepłą śmietaną kremówkę (karmel
będzie się pienił i pryskał!) cały czas mieszając, aż do uzyskania
gładkiej konsystencji. Gdyby był zbyt rzadki chwilę pogotować. Oprószyć
solą i wymieszać.
Gotowy solony karmel ostudzić do
temperatury pokojowej.
Krem karmelowy
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki solonego piwnego karmelu
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, a następnie partami dodawać łyżka po
łyżce serka mascarpone. Krótko ubijać do uzyskania gładkiej tekstury. Na
końcu wmiksować solony piwny karmel.
Dekoracje
- solony piwny karmel
- mini precelki z solą
Wierzch każdej z wystudzonych babeczek udekorować rozetką z kremu, polać solonym piwnym karmelem i zwieńczyć słonym precelkiem.
.
.
Smacznego,

Fantastyczne! Niesamowicie intrygujący smak :)
OdpowiedzUsuńZa piwem nie przepadam, ale tu się całościowo fajnie komponuje i nie dominuje, a daje posmak.
UsuńSłono - słodkie, trochę wschodnie smaki, ale całkiem smaczne
OdpowiedzUsuńWschodnie? A ja myślałam, że to bardziej zachodnie połączenie :P Amerykańskie - w końcu to oni wymyślili kanapki z masłem orzechowym i dżemem :D
Usuń