wtorek, 11 lipca 2017

Rurki z bitą śmietaną, czekoladą i orzechami


Dziś tak jakby trochę zapomniane - rurki z kremem. Kiedyś obowiązkowe na każdej imprezie. Komu kojarzą się z dzieciństwem i upaćkanymi bitą śmietaną paluchami? Delikatne i chrupiące ciasto półfrancuskie z czekoladowo-orzechową otoczką, po brzegi wypełnione lekkim jak chmurka kremem. Prosty lecz odrobinę pracochłonny deser wart nakładu wykonanej pracy - no bo czy ktoś da radę się oprzeć rurkom z kremem? ;)


Składniki (około 20 dużych rurek)
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 250 g zimnej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy oraz pokrojone w cienkie plasterki masło i posiekać. Stopniowo dodawać śmietanę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić.

Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 60 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, delikatnie podsypując stolnicę mąką, rozwałkować je bardzo cieniutko, na grubość około 1-2 mm i pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. 

Metalowe foremki do rurek posmarować masłem, na każdą nawijać jeden pasek ciasta, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i  piec przez około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić na metalowej kratce (rurki zdejmować z foremek kiedy już będą prawie całkowicie wystudzone), udekorować i nadziać kremem.

Ponadto
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 75 g orzechów włoskich
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i przełożyć do rękawa cukierniczego.

Orzechy posiekać i lekko podprażyć na patelni. Czekoladę z odrobiną śmietany kremówki rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdą rurkę szerszym otworem maczać pierw w  czekoladzie a następnie w prażonych orzechach. Odstawić do zastygnięcia czekolady, a następnie nadziewać bitą śmietaną.

Smacznego,
PODPIS 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz