środa, 28 lutego 2018

Tartaletki z kremem migdałowym i malinami


Kruche i maślane mini tarty wypełnione słodkim i intensywnie migdałowym kremem frangipane w towarzystwie kwaśnych malin i chrupiących migdałowych płatków. Brzmi i smakuje świetnie, SERIO!


Składniki (12 tartaletek)
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 225 g zimnego masła
  • 2 jajko
Z podanych składników sprawnie zagnieść kruche ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed użyciem. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć z niego spore krążki i wyłożyć oraz wygnieść nimi 12 foremek o średnicy 10 cm. Dno każdej wylepionej foremki po nakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kuleczkami lub ryżem/fasolą. Schłodzić w lodówce przez kolejną godzinę, a następnie od razu piec tarty w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10 minut do momentu nabrania lekko złotawego koloru.


Krem cukierniczy (krem pâtissière)
  • 125 ml mleka
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 30 g cukru
  • 1 żółtko
  • 12 g masła
  • 1 laska wanilii
W rondlu z grubym dnem umieścić mąkę kukurydzianą wraz z połową cukru i zaleć mlekiem, wymieszać trzepaczką. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, z wnętrza wydobyć przy pomocy noża ziarenka i dodać do garnka. Strąki również umieścić w naczyniu z mlekiem i doprowadzić mieszankę do wrzenia, ciągle mieszając. 

W drugim rondlu wymieszać żółtko z pozostałym cukrem i wlać do niego zawartość pierwszego garnka cienkim strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką. Całość ponownie doprowadź do wrzenia, zdjąć z ognia natychmiast po zagotowaniu. 

Strąki wanilii wyjąć i wyrzucić, a naczynie z kremem zanurzyć w pojemniku wypełnionym kostkami lodu. Gdy krem ​​schłodzi się do około 50 °C, dodać masło i energicznie mieszać trzepaczką do momentu uzyskania kremu o gładkiej konsystencji. Aby na kremie podczas stygnięcia nie powstał kożuch, wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.

Krem migdałowy
  • 65 g miękkiego masła
  • 85 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 5 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 160 g kremu cukierniczego
  • 200 g malin
  • płatki migdałów
Cukier puder, zmielone migdały oraz skrobię kukurydzianą wymieszać. Sypkie składniki przesiać  przez sito do miski, dodać miękkie masło i rozgnieść je lekko szpatułką. Na koniec dodać jajko, ekstrakt waniliowy oraz krem cukierniczy, całość dobrze wymieszać.

Gotowy krem migdałowy przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać nim podpieczone korpusy tartaletek. W każde ciastko wcisnąć parę malin, a wierzch oprószyć obficie płatkami migdałowymi i piec przez 25-30 minut w temperaturze 180°C, obracając tarty w połowie czasu pieczenia. Wystudzić.

Smacznego,
  PODPIS

2 komentarze: