piątek, 8 czerwca 2012

Lubelskie cebularze z białym makiem


Cebularz Lubelski to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Ten wspaniały regionalny pszenny wypiek w kształcie okrągłego placka o średnicy 15-20 cm oraz o swoistym zapachu i cebulowym smaku wywodzi się z kuchni żydowskiej, a do Polski przywędrował w okresie sprowadzenia Żydów przez króla Kazimierza Wielkiego. Pszenne ciasto wzbogacone dodatkiem tłuszczu oraz mleka jest wyjątkowo smaczne i cenne odżywczo, a pokrojona w kostkę cebula, sól oraz mak dodatkowo podnoszą jego walory smakowe, zapachowe i estetyczne, odróżniając cebularze od innych rodzajów pieczywa. Piękny złocisty kolor, gruba i chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają, że na pierwszy kęs mamy już ochotę zaraz po wyjęciu cebularzy z piekarnika, gdy te są jeszcze gorące.


Składniki na ciasto (12 cebularzy)

  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g mąki krupczatki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka soli
Drożdże pokruszyć do miseczki, wymieszać z cukrem, dwoma łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Tak przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ja użyłam lekko nagrzanego piekarnika) na ok. 20 minut. Masło rozpuścić z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem dodać następnie do mąki z solą. Jajko roztrzepać za pomocą widelca i połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Około łyżeczki jajka zostawiamy na posmarowanie brzegów cebularzy. Ciasto zarabiać w misce do momentu kiedy samo będzie odchodzić od ręki, w razie potrzeby można dodać trochę mąki. Następnie pozostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. 
Ciasto podzielić na 12 części, każdą z nich rozwałkować na owalny placek. Brzegi każdego z placków posmarować pozostawionym jajkiem. Następnie położyć porcje cebuli, rozkładać ją równomiernie po całym placku. Tak przygotowane cebularze pozostawić jeszcze na 30 minut do podrośnięcia. Piec w 200C przez 20-25 minut, aż cebularze się zarumienią.

Cebula z makiem
  • 2 duże cebule pokrojone w grubą kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki białego maku
  • szczypta soli i pieprzu
Cebulę do cebularzy przygotować na dzień, dwa przed pieczeniem. Pokroić w kostkę, a następnie obgotować chwilkę we wrzątku i odcedzić. Gorącą wrzucić do słoika, posypać makiem i solą oraz wlać olej. Słoik zakręcić i wstrząsnąć, by wszystko się dokładnie wymieszało. Po ostygnięciu włożyć do lodówki. Dzięki takiemu potraktowaniu cebula jest słodka i miękka.

Jeżeli jednak nie mamy aż tyle czasu to po prostu gdy ciasto rośnie, przygotowujemy cebulę. Kroimy w kostkę i podsmażmy na oleju do uzyskania złotego koloru. Do ciepłej jeszcze, ale już zdjętej z ognia wsypujemy mak oraz doprawiamy solą i pieprzem. 

Smacznego,

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz