niedziela, 24 czerwca 2012

Ciasto z truskawkami


Truskawki, truskawki, świeże i dojrzałe truskawki... Mmm... a ciasto z truskawkami - lekkie, nie za słodkie, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim orzeźwiające w czasie czerwcowego upału. Wprost przepyszne. To wczorajszy deser przygotowany z okazji Dnia Ojca.


Biszkopt (tortownica o Ø 28-30cm)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie na najmniejszych obrotach wmieszać powoli i delikatnie mąkę. Na koniec wlać łyżkę octu i zmiksować dokładnie ciasto ostatni raz  nadal na najwolniejszych obrotach. Formę wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Piekarnik nagrzać do 180ºC i piec biszkopt przez około 25 minut (ciasto powinno odejść od brzegów i stawiać opór po naciśnięciu na środku). 
.
Masa budyniowa 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 1 torebka śmietankowego budyniu bez cukru
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżeczki cukru
250 ml mleka zagotować, a w reszcie rozmieszać zawartość torebki z 4 łyżeczkami cukru. Wlać do gotującego się mleka i wymieszać. Budyń wylać na duży talerz i odstawić do ostygnięcia. Następnie dobrze rozetrzeć w makutrze masło i stopniowo dodawać budyń. Całość utrzeć na biały i puszysty krem bez grudek.
W zapiętej tortownicy na biszkopt wykładamy i rozprowadzamy dokładnie po całości do brzegów masę, na nią według uznania układamy truskawki, im więcej tym lepiej :) Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Gdy galaretka ostygnie i będzie chłodna zalewamy nią truskawki, a ciasto wkładamy do lodówki by całość stężała. Ciasto można podawać dodatkowo z bitą śmietaną, posypką czekoladową i świeżymi truskawkami.

Smacznego,

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, ciasto bardzo smaczne! :) Ja dodatkowo dałam jeszcze jagody. Wszyscy byli zachwycenie :)

    OdpowiedzUsuń