Truskawki, truskawki, świeże i dojrzałe truskawki... Mmm... a ciasto z truskawkami - lekkie, nie za słodkie, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim orzeźwiające w czasie czerwcowego upału. Wprost przepyszne. To wczorajszy deser przygotowany z okazji Dnia Ojca.
Biszkopt (tortownica o Ø 28-30cm)
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka octu
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie na najmniejszych obrotach wmieszać powoli i delikatnie mąkę. Na koniec wlać łyżkę octu i zmiksować dokładnie ciasto ostatni raz nadal na najwolniejszych obrotach. Formę wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Piekarnik nagrzać do 180ºC i piec biszkopt przez około 25 minut (ciasto powinno odejść od brzegów i stawiać opór po naciśnięciu na środku).
.
.
Masa budyniowa
- 200 g miękkiego masła
- 1 torebka śmietankowego budyniu bez cukru
- 300 ml mleka
- 4 łyżeczki cukru
W zapiętej tortownicy na biszkopt wykładamy i rozprowadzamy dokładnie po całości do brzegów masę, na nią według uznania układamy truskawki, im więcej tym lepiej :) Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Gdy galaretka ostygnie i będzie chłodna zalewamy nią truskawki, a ciasto wkładamy do lodówki by całość stężała. Ciasto można podawać dodatkowo z bitą śmietaną, posypką czekoladową i świeżymi truskawkami.
Świetny przepis, ciasto bardzo smaczne! :) Ja dodatkowo dałam jeszcze jagody. Wszyscy byli zachwycenie :)
OdpowiedzUsuń