Moje ulubione trio czyli połączenie idealne: babeczka + Nutella + banan :) Babeczki są delikatne, pachną Nutellą, na wierzchu mają przepyszną, chrupiącą skórkę. Najlepiej smakują oczywiście świeże, zaraz po upieczeniu jak tylko ostygną. Ich przygotowanie nie jest jakoś strasznie pracochłonne, więc nie pozostaje nic innego jak tylko zakasać rękawy i do wypieku... Gotowi...? Start! :P
Składniki na 24 babeczki
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 16 g cukru waniliowego
- Nutella
- 1,5 banana
Masło
utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dalej ucierając dodać cukier, cukier trzcinowy i cukier waniliowy oraz wbijać po kolei jajka. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie
zmiksować.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ok.
2/3 wysokości ciasta, na górę każdej z nich nałożyć 2 łyżeczki Nutelli, wykałaczką
zrobić "esy-floresy" i do środka wcisnąć po kawałku banana o grubości 1 cm.
Piec
w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut do tzw.
suchego patyczka (Nutella będzie powodować, że
patyczek będzie mokry, ale nie może być na nim mokrego ciasta).
Wystudzić na kratce.
Skuszę się, także uwielbiam to połączenie Nutella+banan :D szkoda, że nie ma więcej zdjęć tych pyszności
OdpowiedzUsuńRewelacyjny blog! Świetne przepisy i łatwe do wykonania.
OdpowiedzUsuń;-)
Usuń