poniedziałek, 24 grudnia 2012

Wesołych Świąt (Ciastka orzechowe przekładane marmoladą)



Nieskomplikowane, dziecinnie proste i szybkie w przygotowaniu. Lekko twardawe, słodziutkie i doskonałe do moczenia w szklance ciepłego mleka. W sam raz do zostawienia pod choinką dla Mikołaja, Aniołka, Gwiazdora czy kogo tam jeszcze kto odwiedza najmniejszych Milusińskich (oczywiście w zamian za prezenty :P). 

 

Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru/cukru pudru
  • 80 g drobno zmielonych orzechów laskowych
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Mąkę, cukier puder przesiać na stolnicę, dodać zmielone orzechy, szczyptę soli, masło i posiekać je na drobne kawałeczki. Dodać jajko i wyrobić ciasto, następnie podzielić je na połowę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki aby się schłodziło. Wyjąć, rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i przystąpić do wykrawania krążków.
Piec na blasze lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 25-30 minut w 175ºC aż do uzyskania jasno złotawego koloru ciasteczek. Po upieczeniu zostawić do częściowego ostygnięcia.

Dodatkowo
  • ulubiona twarda marmolada
Lekko ciepłe jeszcze ciasteczka smarować według uznania (ale też nie za grubo) marmoladą i sklejać ze sobą. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego,




P.S. 
Trochę mnie tu nie było, prawda jest tak, że przez ostatnie 2 miesiące nic nie piekłam bo:
a) od tak po prostu nie było czasu bo studia 
b) praca inżynierska się sama nie napisze :P
W nowym roku postaram się o w miarę regularne posty, chociaż nic na 100% obiecać nie mogę :P 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz