wtorek, 7 października 2014

Drożdżowe paluchy z białym serem


Delikatne i mięciutkie ciasto drożdżowe. Jak marzenie. Wręcz rozpływa się w ustach! A do tego z małą pomocą miksera robi się je w tempie ekspresowym... Nie licząc oczywiście czasu wyrastania bo tego przy drożdżowym przeskoczyć się nie da :P Nieskromnie muszę przyznać, że to najlepsze drożdżówki z białym serem jakie zrobiłam i jakie jadłam :) A do tego żeby w smaku były kompletne i idealne, obowiązkowy jest lukier. Koniecznie słodko-kwaskowaty na bazie świeżego soku cytrynowego ;)


Składniki (12 drożdżówek)
  • 450 g mąki pszennej
  • 224 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 45 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 60 g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
Drożdże utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Mleko podgrzać do temperatury ok. 40°C, a następnie połączyć je z utartymi drożdżami. Mąkę przesiać do miski. W mące zrobić zagłębienie i wlać do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży, cukru i cukru wanilinowego. Pobieżnie wymieszać (ale nie do całkowitego połączenia składników), miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Gdy rozczyn urośnie, do miski dodać roztopione masło, żółtka i szczyptę soli. Całość dokładnie wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera (początkowo 3 minuty na wolnych obrotach, a następnie kolejne 3 minuty na szybkich), aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość).

Masa serowa
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • skórka otarta z jednej cytryny
Twaróg wraz z masłem i ekstraktem  waniliowym zblendować na gładką masę. Żółtko ubić z cukrem pudrem, a następnie połączyć je z twarogiem. Dodać mąkę i całość zblendować do gładkości. Cytrynę sparzyć i otrzeć ze skórki. Otartą skórkę wmieszać w masę.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, nadając mu kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Na połowie rozsmarować masę serową, ciasto złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku prostokąta tak, by część z masą serową była przykryta drugą częścią ciasta, delikatnie przycisnąć i wygładzić. Zaczynając od krótszego boku, ciąć paski o szerokości około 2 cm. Pasy skręcać trzy lub czterokrotnie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut i wstawić do rozgrzanego piekarnika (170-180°C) na około 15-20 minut.

Lukier cytrynowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Upieczone drożdżówki jeszcze ciepłe udekorować lukrem.

Smacznego,
PODPIS
 
Follow on Bloglovin

7 komentarzy:

  1. O jeny jakie cudne! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm:D uwielbiam drożdżówki z serem! Paluchy prezentują się mega smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Również nieskromnie przyznam, że najlepsze drożdżowe bułeczki słodkie to te, które sama sobie zrobię;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię taki sposób zwijania drożdzówek :) I ukradłabym Ci kubek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wyglądają cudownie, takie mięciutkie, delikatne... Idealne :)

    OdpowiedzUsuń