poniedziałek, 25 lutego 2013

Ciastka "z okienkiem"


Kuszące i bardzo kruche ciastka "z okienkiem", u mnie w kształcie serca, gwiazdki i słonika na szczęście, a u was co tylko zechcecie. Pełna dowolność;)


Składniki na ciasto kruche - pâte sablée
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
Z podanych składników wyrobić na stolnicy kruche ciasto. Mąkę pszenną i cukier puder przesiać, masło posiekać z mąką w drobną kostkę, dodać żółtka oraz sól, a następnie wyrobić. Gdy ciasto będzie już gładkie, bez żadnych grudek masła, należy uformować ciasto w kulę, owinąć w folie spożywczą i dobrze schłodzić w lodówce przez około 2-3h.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 3-4 mm lekko podsypując mąką (ciasto bardzo szybko ociepla się w rękach więc do wałkowania wyjmujemy je z lodówki porcjami) i wykrawać okręgi. W 1/2 ilości uzyskanych krążków wykroić dowolne kształty, tak aby pozostało w nich "okienko". Wykrojone kształty i skrawki ciasta zarobić, rozwałkować i ponownie wykrawać ciastka. 
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku o  temperaturze 180C. Po upieczeniu i wystudzeniu sklejać przekładając ulubionym dżemem. Z podanych proporcji wyjdzie około 50 dużych krążków czyli 25 już gotowych, przełożonych ciastek.

Smacznego,





6 komentarzy:

  1. Tyle razy widziałam podobne ciastka z okienkiem czy tam "sercodziurką", ale te jakoś sprawiły,że musiałam wejść!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha:) W takim razie bardzo się cieszę, bo w końcu miały kusić;)

      Usuń
  2. Prześliczne, efekt jest naprawdę niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń