sobota, 31 sierpnia 2013

Shrek


Shrek, przede wszystkim zaskakuje zielonym kolorem, ale również i smakiem.  Nie za słodki i orzeźwiający, dzięki dodatkowi mięty. Doskonały jako deser na letnie upały. No i jak przystało na ogra ma warstwy! Prawie wszystkie są zielone: o smaku kiwi, agrestu i zielonych bananów ;)


Biszkopt (blacha 23 cm x 38 cm)
  • 6 jajek
  • 4 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem. Następnie dodawać po jednym żółtku na przemian z cukrem i cukrem waniliowy ciągle miksując. Masa bardzo szybko zrobi się puszysta, a cukier rozpuści się znacznie łatwiej i szybciej niż w przypadku tradycyjnego ubijania całych jaj. Mąkę należy przesiać i dodawać po jednej łyżce, miksując na najwolniejszych obrotach. Na sam koniec dodać octu.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, delikatnie przelać masę, wygładzić i wstawić na ok. 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180C.

Zielona masa budyniowa
  • 900 ml (1 butelka) zielonego soku Kubuś o smaku zielonych bananów i kiwi
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
Odlać szklankę soku, w której następnie rozmieszać 3 budynie śmietankowe. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku wlać szklankę rozmieszanego budyniu z sokiem i energicznie mieszać trzepaczką by nie powstały grudki, aż do momentu gdy zgęstniej. Jeszcze gorący zielony budyń należy wylać na wystudzony biszkopt i w miarę możliwości wyrównać. Odstawić do wystudzenia.

Gdy zielona masa budyniowa lekko przestygnie ułożyć na niej wiśniowe Delicje, wciskając lekko każde ciastko w budyń.

Pianka agrestowa
  • 500 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania zielonej galaretki o smaku agrestowym
Obie galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno mikserem (na szybkich obrotach), pod koniec ubijania (na wolnych obrotach) dodać 2 łyżki cukru pudru oraz chłodną i lekko już tężejącą galaretkę agrestową. Ubijać do momentu całkowitego połączenia się galaretki z kremówką, od razu wykładać na ciasto (pianka naprawdę bardzo szybko tężeje) i wyrównać. Na wierzchu dla ozdoby można ułożyć liście mięty. Wstawić do lodówki na parę minut.

Dodatkowo
  • 2-3 opakowania wiśniowych Delicji Szampańskich
  • mięta do dekoracji
  • 2 opakowania zielonej galaretki o smaku kiwi
Galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 500 ml wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Kiedy zaczną tężeć wylać je na sam wierzch ciasta, tak by przykryły listki mięty. Wstawić do lodówki na kilka godzin by całe ciasto odpowiednio mocno stężało.

Smacznego,
PODPIS

6 komentarzy:

  1. Fajnie wykorzystana mięta do Shreka, wygląda inaczej i pewnie posmak też ma inny :) Uwielbiam te ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak zdecydowanie w piance w pobliżu listków czuć wyraźny, miętowy posmak ;)

      Usuń
  2. piękne kolory, takie pastelowe i delikatne :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Wzorek na górze ciasta - genialny:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z tymi listkami, jestem zachwycona! :) z pewnością go wykorzystam

    OdpowiedzUsuń