sobota, 14 czerwca 2014

Rabarberkaka - szwedzkie ciasto z rabarbarem


W smaku słodko-kwaśne, z kardamonową nutą, z lekko wilgotnym i ciągnącym się środkiem (zupełnie jak brownie) oraz słodziutką, chrupiącą skórką z wierzchu... Takie właśnie jest moim zdaniem rabarberkaka - szwedzkie ciasto z rabarbarem :) Przepyszne zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu. Idealne z gałką ulubionych lodów :) Dodatkowo jest proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis z małymi modyfikacjami zaczerpnięty stąd.


Składniki (tortownica o średnicy 21 cm)
  • 2 jajka
  • 160 g jasnego cukru brązowego
  • 130 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 250 g rabarbaru
  • 60 g cukru perłowego lub cukru pudru
  • 50 g zimnego masła
Rabarbar umyć i pokroić w około 3 cm kostkę. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.

Jajka (całe) ubić wraz z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę wraz z kardamonem i delikatnie wmieszać w ubite jaja. Tak otrzymaną masę równomiernie rozprowadzić na dnie formy, na wierzch wyłożyć pokrojony w kostkę rabarbar, rozłożyć cienkie plasterki zimnego masła i posypać całość cukrem perłowym lub cukrem pudrem. 

Piec w rozgrzanym do 175ºC piekarniku przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego,

4 komentarze: