niedziela, 10 sierpnia 2014

Dżem bananowy z wanilią i cynamonem


Powiedzmy sobie szczerze... Nie jest to typowy dżem i "dżemem" jest tylko z nazwy, gdyż po przeprowadzeniu wnikliwej oceny organoleptycznej stwierdzam, że badany produkt odznacza się idealnie gładką i smarowną konsystencją... I zdecydowanie bliżej mu do kremu niż dżemu ;)

"Dżem" bananowy prócz tego, że jest pyszny (!), łatwy i szybki w przygotowaniu ma jeszcze jedną wielką zaletę - można go przygotować o każdej porze roku :) Nadaje się on idealnie jako dodatek do deserów, naleśników, gofrów czy porannych tostów... Oryginalny przepis tu.


Składniki (2 większe słoiczki po około 300g)
  • 6 małych bananów
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykłego cukru)
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ziarenka wanilii wyskrobane z 1/2 laski
Banany obrać i pokroić w plastry, włożyć do wysokiego garnka, zasypać cukrem, zalać uprzednio roztopionym masłem i dodać sok z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez 15-20 minut (lub krócej/dłużej w zależności od tego jaką chcemy osiągnąć konsystencję) na wolnym ogniu, ciągle mieszając i uważając, aby nie przypalić kremu. Następnie dodać ekstrakt waniliowy, ziarenka wanilii i cynamon, wymieszać. 

Całość zblenowoać na gładką masę, ponownie zagotować i rozlać do słoiczków. Przechowywać do 5 dni w temperaturze pokojowej lub dłużej w lodówce. Jeżeli nie mamy zamiaru spożytkować dżemu na bieżąco, to najlepiej go przepasteryzować - gotując słoiczki wraz z zawartością przez 15 minut.

Smacznego,
PODPIS
 
Follow on Bloglovin

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam każdy składnik tego przepisu, więc wszystko w połączeniu musi być rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, zdecydowanie! Pyszne :P Słodkie bananowe smarowidło z lekko kwaskowym posmakiem... (o wanilii i cynamonie to już nawet nie wspominam...)

      Usuń
  2. Bardzo zachęcające, jak już przerobię zbiory ogródkowe zabiorę się za ten dżem

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, wygląda naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę spróbować :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń