czwartek, 21 sierpnia 2014

Muffiny: szpinak, feta, pomidor


No i znowu zamiast słodkich, wytrawne muffiny. Tym razem ze szpinakiem, fetą i pomidorkami. Można je spałaszować bez wyrzutów sumienia na śniadanie, podwieczorek czy kolację (podstawowa instrukcja pałaszowania: wziąć muffinę, odwinąć z papierka i zatapiając w niej wygłodniałą paszczę, zrobić wielkiego gryza :] ). Sycące, lekko pikantne i choć multum w nich składników to wciąż są łatwe do przygotowania. 

Przepis po drobnych modyfikacjach zaczerpnięty stąd.


Składniki (12 muffin)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 średnie białe cebule
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka jasnego brązowego cukru
  • 300 g mąki pszennej (dodatkowe 75g w przypadku użycia mrożonego szpinaku)
  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g sera feta
  • 50g sera gran padano
  • 200g świeżego szpinaku (lub 250g mrożonego, liściastego!)
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/4 pieprzu cayenne
  • 2 duże jajka
  • 220 ml mleka
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię skropioną oliwią z oliwek, mieszając skarmelizować. Uzyskanie lekko brązowej cebuli zajmie około 8 - 10 minut. Następnie dodać ocet i cukier, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.

Świeży szpinak umyć i lekko zszatkować. W przypadku mrożonego, podgrzać go w garnku i odparować z niego nadmiar wody (dodatkowo po przestudzeniu można go jeszcze z nadmiaru wody odcisnąć). Pomidorki koktajlowe po przekrajać na pół.

Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, pokruszonym serem feta, startym na duże wiórki serem gran padano, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Jajka roztrzepać z mlekiem, oliwą i przyprawami, a następnie wlać do miski z mąką i resztą składników, całość pobieżnie wymieszać - można ręką ;)

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami bądź kwadratami (o boku 13 cm) z papieru do pieczenia, a następnie nakładać do nich ciasta po same brzegi. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200C) i piec przez około 25-30 minut, aż do momentu tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
.
Smacznego,
PODPIS

3 komentarze:

  1. jeszcze nigdy nie piekłam muffin na wytrawnie - aż mi wstyd! Twoje wyglądają cudownie :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś musi być ten pierwszy raz :P Polecam, na prawdę warto spróbować ;)

      Usuń