niedziela, 14 września 2014

Bułki pszenne z sezamem


Szukałam, szukałam... i znalazłam. Idealne bułki do domowych burgerów. Pyszne (w smaku dokładnie takie jakie sobie wymarzyłam), delikatne, mięciutkie i sprężyste, ze złotą skórką oraz ziarenkami sezamu, a do tego wszystkiego banalnie proste.

Przepis pochodzi z książki "The Fabulous Bake Brothers", a wyszperałam go na blogu Gotuje, bo lubi.


Składniki (9 bułeczek)
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 250 ml + 2 łyżki mleka
  • 100 ml wody
  • 25 g smalcu lub masła
  • 25 g cukru
  • 5 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • sezam
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto (gdyby wyszło zbyt gęste, dodaj łyżkę wody), a następnie wyrabiać je przez 7 minut mikserem lub ręcznie przez 15 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. 

Po godzinie ciasto trzeba przebić (chwilę wyrobić ręką, aby odszedł nadmiar nagromadzonych w cieście gazów m.in. CO2), podzielić na 9 części i uformować z nich bułeczki, które należy lekko spłaszczyć ręką i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Blaszkę z bułeczkami ponownie nakryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. 

Przed włożeniem do piekarnika posmarować je jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 25 minut. Wystudzić.

A w trakcie gdy bułki stygną pomyśl co włożysz do ich środka :)

Smacznego,
PODPIS
 
Follow on Bloglovin

2 komentarze:

  1. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już niedługo będzie pora kolacji, więc może jaką małą kanapeczkę ze świeżej bułeczki...? ;)

      Usuń