piątek, 5 września 2014

Dżem morelowy z tymiankiem


Tak wiele smaków w niespotykanym na co dzień połączeniu zamknięte w małym słoiczku. Świeże morele, tymianek i wanilia... Zapach podczas gotowania intensywny i cudowny, a dżem idealny do chleba lub bułeczki na śniadanie, a także jako dodatek do ciastek lub polewa do lodów. Słodki, a może już lekko wytrawny? Musicie ocenić sami ;)


Składniki
  • 1 kg wypestkowanych i obranych ze skórki moreli
  • 1 opakowanie żelfixu 3:1
  • 4 łyżki ekstraktu z wanilii
  • sok z 1/2 cytryny
  • 330 g cukru
  • 2 łyżeczki świeżych listków tymianku
Obrane i wypestkowane morele pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka o grubym dnie i dobrze wymieszać z żelfixem, zagotować. Następnie wsypać cały uprzednio odważony cukier, mieszając ponownie doprowadzić dżem do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Powstałą na wierzchu piankę zebrać łyżką bądź warzechą. Dodać sok z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz świeże listki tymianku, gotować jeszcze przez 5 minut.

Gotowy dżem rozlać do wyparzonych słoiczków (z podanych proporcji wychodzi około 6 słoiczki po 220 g), dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po upływie 5 minut z powrotem odwrócić słoiczki i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego,
PODPIS
 
Follow on Bloglovin

3 komentarze:

  1. Świetny wpis! :))

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam również ze świeżym rozmarynem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połaczenie!
    mojemenu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń