sobota, 14 marca 2015

Ciasto kruche z herbatą Earl Grey i cytrynową pianką


Szybkie ciacho z dodatkiem mojej ulubionej herbaty Earl Gray, którą mogłabym pić na okrągło. A jak nie pić to wąchać... Bo uwielbiam jej aromat, który w przypadku tego ciasta świetnie się komponuje z cytrynowym smakiem.

Ciasto jest bardzo proste i składa się tylko z dwóch warstw: kruchego spodu gdzieniegdzie upstrzonego czarnymi kropeczkami (liśćmi herbaty) i lekkiej, delikatnej, cytrynowej pianki oprószonej warstwą cukru pudru. Całość jak szybko się pojawiła tak i szybko znikła ze stołu :)


Składniki na ciasto kruche (forma 23cm x 23 cm)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki herbaty liściastej Earl Grey
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1 małe jajko
Mąkę pszenną i cukier puder przesiać przez sitko do miski, dodać dwie łyżeczki herbaty oraz szczyptę soli, wymieszać. Masło roztopić w rondelku na małym ogniu. Do przesianej mąki wbić jajko, dodać roztopione masło i zagnieść ciasto. Rozwałkować lub wylepić dno formy wyłożone papierem do pieczenia. 

Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 15 minut, aż wierzch ciasta się lekko przyrumieni.

Pianka cytrynowa
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1/3 szklanki soku z cytryny (1 duża cytryna)
  • 2 łyżeczki herbaty liściastej Earl Grey
Cytrynę umyć i wyparzyć we wrzątku, otrzeć ze skórki i wycisnąć z niej sok, a następnie go podgrzać. Do podgrzanego soku z cytryny wsypać dwie łyżeczki herbaty i zostawić do zaparzenia się na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie cytrynowo-herbacianą esencję przelać przez sitko, aby się pozbyć fusów i odstawić do ostygnięcia.

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i gładkości (brak wyczuwalnych kryształków cukru pod palcami), dodać esencję cytrynowo-herbacianą, a następnie wsypać mieszankę suchych składników, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją szpatułką.

Gotową piankę wyłożyć na podpieczony spód i zapiec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Upieczone ciasto studzić początkowo przez 30 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie na blacie. Kiedy ostygnie pokroić na 16 kwadratów i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego,
PODPIS

1 komentarz: