czwartek, 16 kwietnia 2015

Bociankowe cupcakes, czyli klasyczne waniliowe lub czekoladowe babeczki z kremem maślanym


Szybkie, pyszne, mięciutkie oraz wilgotne babeczki w wersji waniliowej lub czekoladowej z dżemem jeżynowym bądź pomarańczowym i ze sporą ilością słodkiego kremu maślanego z dodatkiem serka śmietankowego. Ozdobione specjalnymi winietkami z okazji "baby shower", zwyczaju, który przywędrował stosunkowo niedawno do Polski prosto z USA i zyskał już nawet odpowiednik swojej nazwy w naszym języku ojczystym, a mianowicie: bociankowe. Jest on jednak obyczajem anglosaskim, który był obchodzony w XIX wieku przez młode angielskie damy, popijające popołudniową herbatkę i obdarowujące przyszłą mamę prezentami oraz życzeniami szczęśliwego rozwiązania. Obecnie to radosne przyjęcie organizowane jest na cześć przyszłej mamy i jej wkrótce mającego się pojawić po drugiej stronie brzuch dziecka, w tym konkretnym przypadku Basi oraz Franka (jeśli oczywiście nic nie ulegnie zmianie i Franek w ostatniej chwili nie okaże się Franią albo nie zostanie Jasiem, Stasiem bądź Adasiem).

Przepis na klasyczne babeczki po drobnych modyfikacjach zaczerpnięty z bloga Dorota smakuje.


Babeczki waniliowe (12 sztuk)
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 230 ml mleka
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. W mniejszej roztrzepać jajka z mlekiem, dodać olej i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Następnie połączyć ze sobą suche i mokre składniki, wymieszać krótko i niedokładnie.
 
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem do około 4/5 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut (jeśli babeczki wyrosną ze sporą górką, to zaraz po wyciągnięciu ich z piekarnika położyć na nich na chwilę dużą, drewnianą deskę do krojenia, wtenczas lekko się spłaszczą i będzie lepiej nakładać na nie krem), wystudzić.

Babeczki czekoladowe (12 sztuk)
  • 240 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 10 g kakao
  • 75 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 230 ml mleka
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Mąkę, cukier, kakao, posiekaną gorzką czekoladę i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. W mniejszej roztrzepać jajka z mlekiem, dodać olej i wymieszać. Następnie połączyć ze sobą suche i mokre składniki, wymieszać krótko i niedokładnie.
 
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem do około 4/5 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut (jeśli babeczki wyrosną ze sporą górką, to zaraz po wyciągnięciu ich z piekarnika położyć na nich na chwilę dużą, drewnianą deskę do krojenia, wtenczas lekko się spłaszczą i będzie lepiej nakładać na nie krem), wystudzić.

Krem maślany z dodatkiem serka śmietankowego (na 24 babeczki)
  • 500 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 3-4 łyżeczki soku z cytryny lub pomarańczy 
  • barwniki spożywcze w żelu: niebieski i żółty lub inne kolory według uznania (opcjonalnie)
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po łyżce śmietankowego serka kanapkowego. Na samym końcu dodać sok z cytryny lub pomarańczy. Jeśli jest taka potrzeba można dodać więcej soku (wówczas krem będzie miał nieco rzadszą konsystencję).

Gotowy krem podzielić na trzy równe części, dwie z nich zabarwić: na niebiesko i żółto dodając do nich po niewielkiej ilości barwnika na końcu wykałaczki, dokładnie rozmieszać. Dodawanie barwnika ponawiać, aż do momentu uzyskania pożądanego koloru.

Ponadto
  • dżem jeżynowy lub inny według uznania
  • dżem pomarańczowy lub inny według uznania
  • czekolada
  • ozdobna posypka cukrowa
Kiedy babeczki ostygną w każdej wydrążyć otwór sięgający do połowy ciastka (nie zjadać wydrążonych części!) i wypełnić go dżemem - babeczki waniliowe dżemem jeżynowym, a babeczki czekoladowe dżemem pomarańczowym i z powrotem zakorkować wydrążone otwory pozostałymi koreczkami z ciasta.

Wierzch babeczek ozdobić przygotowanym kremem przy pomocy rękawa cukierniczego oraz tylki (np. Wilton M1 w kształcie dużej gwiazdy), posypać posypką cukrową bądź posiekaną czekoladą i wbić w każde ciastko ozdobną winietkę.

Smacznego,
PODPIS

3 komentarze:

  1. Udane musiało być to przyjęcie bocianowe :) Babeczki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem maślany to nie mój ulubieniec, choć takie dekoracje trudno wyczarować inaczej ;-) Babeczki piękne!

    OdpowiedzUsuń