piątek, 1 stycznia 2016

Kora orzechowa


Kora orzechowa u mnie bardziej znana pod jakże partyzancką nazwą "brzoskwiniowe ciasto z gazety" - nie myślcie tylko przypadkiem, że w skład ciasta wchodzi jakaś prasa czy inna makulatura :P Po prostu "oryginalny" przepis został wycięty z gazety i tak krąży po rodzinie :D A tak właściwie to ta partyzancka nazwa ciasta jest chyba bardziej adekwatna niż oryginalna, bo zdecydowanie królują w nim brzoskwinie! I tak mamy tu orzechowe blaty przełożone krem brzoskwiniowy, z delicjami brzoskwiniowymi nasączonymi w mocnej kawie "z prądem", a na wierzchu plasterki brzoskwiń zatopione w brzoskwiniowej galaretce. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i nie za słodkie, a za sprawą przewagi brzoskwiń można by rzec, że nawet orzeźwiające!


Ciasto
  • 8 białek
  • 200 g cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej
Piekarnik rozgrzać do 160°C i przygotować dwie duże, prostokątne formy (28 x 38 cm) o tych samych wymiarach, wyłożone papierem do pieczenia.
 
W dużej metalowej lub szklanej misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać partiami cukier (czekając, aż poprzednia partia się rozpuści). Następnie do piany dodać żółtka, zmiksować do połączenia się składników. Do tak przygotowanej masy jajecznej wsypać zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki oraz mąkę pszenną i delikatnie wymieszać całość przy pomocy szpatułki.  

Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części i przelać je do przygotowanych wcześniej form, lekko wyrównać wierzch.  Obie formy od razu włożyć do piekarnika i piec orzechowe blaty przez około 35 - 40 minut (po 20 minutach obrócić i zamienić miejscami). Początkowo po wyjęciu z piekarnika blaty będą nieco miękkie, ale po chwili stygnięcia zrobią się chrupkie (papier delikatnie odklejać od jeszcze ciepłych blatów).

Krem brzoskwiniowy
  • syrop z 1 dużej puszki brzoskwiń
  • 1 szklanka wody
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 300 g miękkiego masła
W garnku umieścić syrop brzoskwiniowy, 1/2 szklanki wody i cukier, zagotować.
 
W osobnym naczyniu zmiksować resztę wody, budynie śmietankowe, żółtka i mąkę pszenną na jednolitą masę, a następnie wleć ją na gotujący się syrop brzoskwiniowy i cały czas mieszając zagotować budyń. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą (folia ma dotykać budyniu) i odstaw do wystudzenia.  

W misie miksera lub makutrze utrzeć miękkie masło na gładką i puszystą masę. Partiami, łyżka po łyżce dodawać wystudzony budyń i ucierać na gładką masę bez grudek.

Ponadto
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • kieliszek spirytusu
  • 3 opakowania delicji o smaku brzoskwiniowym
  • brzoskwinie z puszki pokrojone w plasterki
  • 2 galaretki brzoskwiniowe 
Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 750 ml wody (mniej niż na instrukcji z opakowania), odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

Od przygotowanej wcześniej masy brzoskwiniowej odłożyć kilka łyżek, które będą potrzebne na posmarowanie wierzchu górnego blatu, tak by nie wchłaniał on w siebie tężejącej galaretki.  

Jeden z upieczonych blatów ponownie umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. wyłożyć na niego 1/2 kremu brzoskwiniowego i rozsmarować. Na wierzchu drugiego rozsmarować cienką warstwę odłożonego kremu.

Delicje maczać w kawie z alkoholem i układać ścisło, jedna koło drugiej, lekko wciskając w rozsmarowaną pierwszą połowę kremu (delicje kłaść biszkoptami w krem, czekoladą do góry). Na ułożone delicje wyłożyć resztę kremu i równo rozsmarować. Całość przykryć drugim blatem, na wierzchu którego należy ułożyć plasterki brzoskwiń w kilku rzędach i przykryć je tężejącą galaretką. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego,
PODPIS

5 komentarzy:

  1. Idealne, żeby słodko rozpocząć nowy rok :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne ciasto:) też je piekę,może mam nieco inny przepis,ale efekt wizualny podobny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda obłędnie ... Pięknej i smacznej codzienności w Nowym Roku ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń