poniedziałek, 25 stycznia 2016

Kruche babeczki z różą i bezą kokosową


Klasyczne kruche babeczki w zimowym (bez owocowym) wydaniu, łączącym w sobie orientalne, bliskowschodnie smaki - różę, kokos oraz pistacje. 

Babeczki są zdecydowanie słodkie! I nie może być inaczej, gdyż występuje tu jakże słodkie połączenie: różanej konfitury z kokosową bezą. Jednak dodatek w postaci polewy z gorzkiej czekolady i słonawej posypki pistacjowej idealnie tą słodycz przełamuje.

Te babeczki to doskonała okazja na wykorzystanie wyprodukowanej w okresie letnim konfitury z płatków róży cukrowej (z tego lub tego przepisu). Zdecydowanie polecam wypróbować! 


Składniki (około 35 babeczek - ilość zależna od wielkości foremek)
  • 400 g mąki pszennej
  • 130 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę pszenną, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtka, zarobić kruche ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki do ciastek wykrawać krążki ciasta (nieco większe niż górna średnica foremek do babeczek) i wtłaczać je do uprzednio wysmarowanych masłem foremek, tak aby dokładnie przylegało. Dno każdej babeczki nakłuć widelcem.

Babeczki piec przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż do momentu uzyskania ładnego złocistego koloru ciasta. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, odstawić na kilka minut do ostygnięcia, a następnie przystąpić do ostrożnego (najlepiej w rękawicach kuchennych, bo metalowe foremki nadal będą bardzo ciepłe!) wyciągania babeczek z foremek, obracając każdą  z foremek odwrócić do góry nogami. Jeżeli po odwróceniu foremki babeczka z niej nie wypadnie należy dodatkowo lekko i delikatnie naciskając "obgnieść" metalowe boki foremki.

Masa bezowa
  • 3/4 szklanki białek
  • 300 g cukru pudru
  • 150 g wiórek kokosowych
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier puder. Na najmniejszych obrotach miksera wmieszać wiórki kokosowe. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.

Ponadto
  • 1 łyżka bułki tartej
  • słoiczek konfitury z płatków róży
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 75 g pistacji
Dno każdego z kruchych spodów oprószyć bułką tartą i nałożyć do środka po 1 łyżeczce konfitury z płatków róży. Na wierzch babeczek wycisnąć przy pomocy rękawa cukierniczego dość sporą bezową kopułkę i umieścić wszystkie babeczki w piekarniku rozgrzanym do 90-100°C na około 20-30 minut w celu podsuszenia i zrumienienia się bezowej pianki. Gotowe wyjąć i wystudzić.
Czekoladę połamać lub posiekać i wsypać do kokilki lub filiżanki, umieszczonej w misce z wrzącą wodą - po około 10 minutach czekolada pod wpływem ciepła ścianek kokilki zaabsorbowanego z gorącej wody powinna się całkowicie rozpuścić.
Wierzch każdej babeczki zanurzyć w roztopionej czekoladzie i obtoczyć w posiekanych pistacjach.

Smacznego, 
PODPIS

2 komentarze: