środa, 13 lipca 2016

Ciasto ucierane na mascarpone z truskawkami


Ciasto to powstało pod wpływem ogromnej chęci zjedzenia najzwyklejszego i najprostszego w świecie ucieranego ciasta jogurtowego z ogromną ilością owoców, a konkretniej truskawek. Jednak w lodówce zabrakło tak podstawowych składników jak jogurt i masło... Za to było mascarpone, które uratowało całą tą sytuację :) I tak zamiast ucieranego ciasta na jogurcie powstało ciasto ucierane na mascarpone. Ten spontaniczny eksperyment kulinarny zakończył się zdecydowanie smacznym sukcesem, czego efektem końcowym było dość zwarte, ale puszyste i rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami ;)


Składniki (forma 33 x 23 cm)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300-400 g świeżych truskawek 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka umieścić w misie miksera wraz z cukrem i utrzeć na biały puch, nadal miksując partiami dodawać serek mascarpone. Następnie dodać proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy, krótko zmiksować. Na samym końcu stopniowo dodawać mąkę (po każdym razie dokładnie miksując, aby nie powstały grudki zbitej mąki), aż do uzyskania bardzo gęstego ciasta, którego "ciężkość" należy zniwelować przez delikatne wmieszanie/wtłoczenie (przy pomocy szpatułki, nie miksera!) ubitej na samym początku piany z białek.

Gotowe ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić je w formie przy pomocy szpatułki, a na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego,
PODPIS

3 komentarze: