poniedziałek, 13 lutego 2017

Lava cake, czekoladowy fondant z potrójnie płynnym środkiem


Ten popularny deser jest wręcz idealny na zbliżające się Walentynki. Zdecydowanie wywoła zachwyt na twarzy Waszej drugiej połówki, jak i każdego wielbiciela oraz smakosza czekolady :D A do tego tak na prawdę ta czekoladowa babeczka z płynnym wnętrzem (u mnie aż trzy rodzaje czekolady w środku!) jest bardzo prosta w przygotowaniu, a całe jej powodzenie zależy od naszego poczucia czasu/szczęścia lub znajomości możliwości własnego piekarnika. Bowiem cała zabawa polega na wyczuciu właściwego momentu, gdyż inaczej na talerzu otrzymamy czekoladową zupą lub zwykłą, ale za to bardzo sycącą czekoladową babeczkę.


Składniki (3-4 kokilki)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 kostki czekolady mlecznej
  • 4 kostki czekolady karmelowej
  • 4 kostki czekolady białej
  • 65 g masła
  • kakao
  • 2 jajka
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 80 g mąki pszennej
Piekarnik rozgrzać do 180ºC, a kokilki wysmarować odrobiną masła i dokładnie oprószyć kakao, strącając jego nadmiar.

Gorzką czekoladę wraz z masłem umieścić w rondelku z grubym dnem i roztopić na wolnym ogniu. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.

Żółtka ubić z brązowym cukrem na jasny puch, a następnie dodać ekstrakt waniliowy oraz pianę z białek, delikatnie ją wtłaczając przy pomocy drewnianej łopatki w ubite żółtka.

Do przestudzonej masy czekoladowej dodać przesianą mąkę i całość dość energicznie rozmieszać, tak aby nie pozostały zbrylone grudki mąki. Na samym końcu dodać masę jajeczną i całość delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Gotową masę rozlać do uprzedni przygotowanych kokilek i w środek każdej wetknąć po trzy kostki czekolady - po jednej z każdego rodzaju. Kokilki wstawić do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez około 8 minut* (wierzch i boki ciasta będą ścięte i wypieczone, a środek powinien pozostać płynny). Upieczone ciastka natychmiast wyjąć z piekarnika, odstawić na 1-2 minuty, a następnie delikatnie nożykiem obkrawając dookoła, oddzielić od naczynia i wyłożyć "do góry nogami" na talerzyk. Oprószyć kakao.

Deser podawać od razu (!) z łyżką jogurtu greckiego lub gałką lodów oraz owocami.

Smacznego, 
PODPIS


* - czas oczywiście w dużej mierze będzie zależał od naszego piekarnika;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz