niedziela, 14 maja 2017

Jogurtowe babeczki czekoladowe z truskawkami


Lekkie i delikatne babeczki na bazie jogurtu greckiego, wilgotne i mocno czekoladowe. W czasie pieczenia intensywnie rosną, a po wystudzeniu zapadają się przez co idealnie nadają się do nadziewania - w tym przypadku dżemem truskawkowym z dodatkiem octu balsamicznego. Wierzch to krem z białej czekolady na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone, owsiane ciasteczko, świeża truskawka i zioła - mięta, bazylia, oregano czy tymianek. Wbrew pozorom babeczki nie są wcale "za słodkie" ;)

Składniki (12 babeczek)
  • 100 g miękkiego masła 
  • 70 g cukru 
  • 4 żółtka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
  • 300 g jogurtu greckiego
  • dżem truskawkowy
Masło umieścić w misie miksera, utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Kolejno dodawać żółtka oraz ekstrakt waniliowy, nadal miksując. Wszystkie suche składniki wymieszać w osobnej misce i dodawać w trzech turach na zmianę z jogurtem naturalnym, mieszając łyżką lub szpatułką, aż do połączenia.    

Formę do muffin wyłożoną papilotkami wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości), do każdej włożyć po jednej malinie. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175˚C przez 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić w formie.  

Wystudzone babeczki nadziać dżemem truskawkowym przy pomocy worka cukierniczego i tylki do nadziewania lub szprycy.

Krem z białej czekolady
  • 125 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 125 g serca mascarpone
Śmietanę kremówkę wlać do garnuszka, podgrzać do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na dwie minuty i po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić. 

Przykryć folią spożywczą i schłodzić dobrze w lodówce przez 2-3 godziny, a następnie ubić (przy pomocy miksera z końcówkami do ubijania białka) na gęsty krem. 

Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać na wierzch każdej z babeczek. 

Dekoracja
  • 6 ciastek owsianych
  • 6 truskawek
  • zioła np. mięta / oregano / bazylia 
Każdą babeczkę udekorować połową ciastka, przekrojoną na pół truskawką oraz ziołami.

Smacznego,
PODPIS


P.S. Dodatkowo babeczki zostały udekorowane kwiatami z kremu maślanego, które zostały mi z wykonywania tego oto torciku.

2 komentarze:

  1. Apetyczne te zdjęcia. Aż chcę się niemal zjeść taką babeczkę z monitora. Skopiowałem przepis, moja żona będzie miała co dla mnie robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki urocze, a tort zachwycający :)

    OdpowiedzUsuń