wtorek, 21 marca 2017

Kokosowa wyspa z bananowym sercem


Czy jest możliwe przygotowanie deseru, który będzie kusił nie tylko smakiem, ale jednocześnie będzie też zdrowy i pełen wartości odżywczych? Oczywiście, że tak!  Minimalnie, nowocześnie i super zdrowo :) Kokosowa wyspa to połączenie przepysznego bakaliowego ciasteczka, delikatnego puddingu chia i kwaskowatego musu bananowego. A do tego lustrzana polewa (z przepisu Doroty) i płatki kokosowe.


Pudding chia (6-8 porcji)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki nasion chia
Mleko kokosowe, miód i ekstrakt waniliowy dokładnie rozmieszać lub zmiksować blenderem. Następnie dodać nasiona chia i całość wymieszać przy pomocy łyżki. 

Gotową mieszankę rozlać do zagłębień silikonowej formy w kształcie półkul do 3/4 wysokości, resztę puddingu zostawić na później.

Mus bananowy
  • 1 mały banan
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki zmielonej wanilii
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki agar-agar rozpuszczona w 2 łyżkach wody
Banana obrać i pokroić w plastry, włożyć do wysokiego garnka, zasypać cukrem, zalać uprzednio roztopionym olejem kokosowym i dodać sok z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować jeszcze przez 5-10 minut (lub krócej/dłużej w zależności od tego jaką chcemy osiągnąć konsystencję) na wolnym ogniu, ciągle mieszając i uważając, aby nie przypalić musu. Następnie dodać ekstrakt waniliowy, ziarenka wanilii i cynamon, wymieszać.  Na samym końcu dodać rozpuszczony agar-agar.

Całość zmiksować blenderem na gładką masę, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać w sam środek kokosowych półkul. Na wierzch każdej półkuli nałożyć po łyżeczce puddingu, tak aby zakrył on miejsce bananowego musu, wyrównać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin, aby ziarenka chia napęczniały.

Następnego dnia umieścić silikonową formę z puddingiem na 2 godziny w zamrażarce (ułatwi to wyciąganie gotowego puddingu z formy). Zmrożony delikatnie wyciągać z formy i ułożyć na kratce do studzenia usytuowanej nad płaską blachą lub tacką, gdzie będzie mógł ścieknąć nadmiar polewy.


Bakaliowe ciasteczka (6-8 sztuk)
  • 20 suszonych daktyli bez pestek
  • garść suszonej żurawiny
  • garść migdałów
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • ponadto: domowy dżem malinowy
Daktyle, żurawinę, migdały, wiórki kokosowe,nasiona chia, ziarna słonecznika oraz płatki owsiane umieścić w malakserze i drobno zmiksować.

Olej kokosowy umieścić w rondelku i roztopić na wolnym ogniu, dodać rozdrobniony miks bakali i dobrze wymieszać. Całość umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkować i wstawić do zamrażarki na 30 minut do stężenia. Po tym czasie przy pomocy okrągłej foremki wykrawać ciasteczka o średnicy odrobinę większej niż średnica kokosowego puddingu. Wierzch każdego ciasteczka posmarować 1/4 łyżeczki dżemu malinowego.

Lustrzana polewa
  • 150 g cukru kokosowego
  • 50 ml wody
  • 50 g kakao
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ponadto: płatki kokosowe
Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia.
a
Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać kakao, śmietanę kremówkę i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników, zagotować. Nie mieszać zbyt długo i nie ubijać - powstaną trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Przelać przez sitko by pozbyć się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewę odstawić do wystudzenia do temperatury 30 - 35ºC i polać nią przygotowany deser.

Pokryte lustrzaną polewą półkulę od razu przenosić na bakaliowe ciasteczka, a boki deseru obsypać płatkami kokosowymi.
a
Gotowy deser przechowywać w lodówce i spożyć do 24 godzin od polania polewą.

Smacznego,
PODPIS 



I niespodzianka! Na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl możecie uzyskać 5% zniżkę na produkty Agnex (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).

3 komentarze:

  1. Niesamowicie efektowny deser :)
    Ostatnio zakochałam się w polewie lustrzanej, wprost nie mogę się od niej opędzić ;)

    OdpowiedzUsuń