środa, 29 listopada 2017

Malinowa rozkosz


Tym razem "tradycyjnie po nowemu" sernik na zimno. W nowoczesnej odsłonie i formie monoporcji.

Pod lśniącą, lustrzaną polewą, na kruchym owsianym ciasteczku z odrobiną konfitury różanej znajduje się delikatna i kremowa masa serowa o smaku malinowym, skrywająca w środku dorodną, kokosową kroplę z zatopioną w niej letnią maliną. Deser podany na kolorowym i "słodkim dywanie", a dzięki wyraźnej i efektownej dekoracji jaką jest jadalny koralowiec, całość zyskuje niebanalny charakter i nabiera nowoczesnego tonu.

#OlejKonwenanse z #Olej Wielkopolski i zaszalej w kuchni! 



Serniczki na zimno (6 sztuk)
  • 75 g malin
  • 125 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 4 łyżeczki cukru pudru 
  • 7 g żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

75 g malin przetrzeć przez sito, dodać cukru pudru i serek kanapkowy, całość dokładnie zmiksować przy pomocy miksera. Na końcu dodać rozpuszczoną w około 1/3 szklanki gorącej wody żelatynę.

Gotową masę rozlać do zagłębień silikonowej formy w kształcie półkul do 3/4 wysokości, pozostawiając około 6 łyżeczek na później.


Pasta kokosowa
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki wielkopolskiego oleju rzepakowego z kokosem
  • 6 malin

Wiórki kokosowe zalać olejem i przy pomocy blendera ręcznego zmiksować na gładko. Gotową pastę przenieść do rękawa cukierniczego i nadziewać każdą z półkul. W środek każdego sernika wetknąć po całej malinie. Ślady po szprycowaniu przykryć resztą malinowej masy serowej, wyrównać szpatułką i na 2 godziny umieścić w zamrażarce. 

Gotowe zmrożone półkule delikatnie wyciągać z formy i układać na kratce do studzenia usytuowanej nad płaską blachą lub tacką, gdzie będzie mógł ścieknąć nadmiar polewy.


Polewa lustrzana
  • 100 g białej czekolady
  • 45 ml wody
  • 85 g cukru
  • 60 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 6 g żelatyny
  • ponadto: 6 ciasteczek digestive, konfitura różana, płatki kokosowe

Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia.

Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać słodzone mleko skondensowane i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników, zagotować. Następnie zdjąć garnek z ognia i dodać posiekaną czekoladę oraz żelatynę, całość wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Nie mieszać zbyt długo, gdyż powstaną trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Przelać przez sitko by pozbyć się ewentualnych grudek.

Gotową polewę odstawić do wystudzenia do temperatury 30 - 35ºC i polać nią przygotowany deser. Pokryte lustrzaną polewą półkulę od razu przenosić na ciasteczka digestive posmarowane konfiturą różaną, a boki deseru obsypać płatkami kokosowymi.

Deser spożyć w ciągu 24 godzin od polania polewą lustrzaną. 


Dekoracje
  • 80 g wody 
  • 30 g wielkopolskiego oleju rzepakowego z kokosem
  • 10 g mąki
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 1 ciasteczko digestive
  • siekane pistacje
  • beziki
  • konfitura różana

Wodę, olej, mąkę i czerwony barwnik spożywczy wymieszać do połączenia składników, a następnie smażyć po łyżce mieszanki na bardzo dobrze rozgrzanej, suchej (bez dodatku oleju) patelni z powłoką nieprzywierającą. Smażyć przez kilka minut, aż do zaniku bąbelków. Gotowy jadalny koralowiec delikatnie przenieść na papierowy ręcznik i osuszyć.

Wierzch każdego ciastka udekorować jadalnym koralowcem.

Sposób podania: talerz deserowy pomalować konfiturą z róży (jedna gruba i prosta kreska), a następnie różany pas oprószyć połamanym ciasteczkiem, pistacjami i pokruszoną bezą. W 1/3 długości "słodkiego dywanu" ułożyć malinowy sernik. Całość przybrać dodatkowo kawałkami jadalnego koralowca.

Smacznego,
  PODPIS



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz