niedziela, 21 kwietnia 2013

Anpan - japońskie drożdżówki


Anpan (jap. あんパン) to japońska słodka drożdżówka najczęściej wypełniona anko - słodką pastą z fasoli azuki (w Polsce fasolę znajdziemy prędzej pod nazwą adzuki), inaczej czerwonej soji, która jest bardzo popularnym składnikiem japońskich deserów. Oprócz niej anpan nadziewa się jeszcze shiro-an (pastą z białej fasoli), sezamem, bądź jadalnymi kasztanami. Z powodzeniem można użyć także marmolady lub dżemu. Bułeczki są bardzo miękkie, słodkie z lekkim posmakiem fasoli. Smak specyficzny i choć w Polsce fasola na słodko to czysta egzotyka, to jednak warto poeksperymentować z nowością i spróbować ;) Przepis pochodzi z bloga Karoliny.

 

Pasta anko - Tsubuan (ok. 150 g)
  • 50 g fasolki azuki
  • 60 g cukru lub miodu
  • szczypta soli
Fasolkę dokładnie przepłukać, włożyć do garnka o grubym dnie, zalać wody, tak aby przykryła ona fasolę i zagotować. Gotować przez 2 minuty, zdjąć z ognia i odcedzić. Jeszcze raz przepłukać i z powrotem włożyć do garnka. Zalać wodą ( ma być jej ok. 3 razy więcej niż fasoli) i gotować na małym ogniu przez ok. 2 h (co starsze fasolki potrafią gotować się jeszcze dłużej) do miękkości, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając poziom wody tak, by fasolka była ciągle przykryta. Gdy fasola będzie już miękka należy ją przecedzić, ponownie nalać odrobinę wody do garnka i ustawić fasolę na ogniu, wsypać cukier (miód jest słodszy od cukru, dlatego gdy będziecie robić pastę w większej ilości wykorzystuje się go w mniejszych ilościach, np. zamiast jednej szklanki cukru należy zastosować od 2/3 do ¾ szklanki miodu.) i sól, mieszając rozdrabniać i rozgniatać azuki do momentu, gdy powstanie gęsta pasta z widocznymi łupinkami lub fragmentami fasolki. Odstawić do wystygnięcia.

Składniki na 8 sztuk
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 15 g drożdży świeżych
  • 90 ml ciepłego mleka
  • 90 ml wody
  • 3 g soli
  • 150 g słodkiej pasty z fasoli azuki 
Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżki maki zrobić rozczyn. Pozostawić go na ok. 20 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie roztopić masło. Następnie ze wszystkich podanych składników wyrobić w misce ciasto, przykryć ściereczką i odstawić je na ok. 30 minut.
Wyrobione ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę, wyrobić je dodatkowo kilka minut tak, by nie kleiło się do rąk, było miękkie i elastyczne. Następnie podzielić je na 8 równych kawałków, z których uformować kulki. Przykryć je zwilżoną ściereczką i odstawić na ok 15 minut do napuszenia. Po tym czasie rozwałkować każdą z kulek w kwadrat i omijając brzegi posmarować cisto słodką pastą z fasoli azuki. Tak posmarowane ciasto złożyć na trzy, jeszcze raz delikatnie rozwałkować (zachowując kształt otrzymanego po złożeniu prostokąta) i zrobić na środku naciąć w dwóch miejscach wzdłuż ciasta. Zrolować wzdłuż, a następnie zawinąć w ślimaka. 
Tak przygotowane bułeczki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mają one podwoić swoją objętość. Gdy wyrosną, posmarować wierzch jajkiem i piec w rozgrzanym do 180℃ piekarniku przez 15 minut.

Smacznego,






3 komentarze:

  1. wszystko fajnie tylko gdzie dostane fasole azuki? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzę, że pojawił się problem, faktycznie ciężko znaleźć w PL fasolę azuki... Ale spokojnie ;) Jak najbardziej jest ona dostępna w naszym kraju, można ją kupić przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością, tyle tylko, że kryje się ona pod troszkę inną nazwą (również prawidłową), a mianowicie - adzuki. Zapomniałam o tym napisać... ale już dopisuję na górze strony, żeby było wiadomo ;)

      Usuń