Szybka i bardzo smaczna propozycja babki nie tylko na Wielkanoc. Choć nie jest najlżejsza, to jej ciężkości zupełnie nie czuć. Puszysta, mocno cytrynowa i bardzo wilgotna. Jak dla mnie jest to idealne połączenie babki cytrynowej z babką jogurtową. Przepis pochodzi z "The Australian Women's Weekly". Polecam wszystkim ;)
Składniki
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g drobnego cukru
- 3 jajka
- sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny lub dwóch mniejszych
- 50 g wiórków kokosowych
- 30 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g jogurtu naturalnego (użyłam gęstego jogurtu naturalnego)
- 375 g mąki pszennej
Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać sok i skórkę z cytryny, wiórki kokosowe, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz jogurt naturalny. Następnie przesiać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i przy pomocy drewnianej łyżki delikatnie wtłoczyć, połączyć z ciastem.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości formy i wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie, a następnie wyjąć na kratkę.
Lukier
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
wow jestem pod wrażeniem
OdpowiedzUsuńlubieessc.blogspot.com/
Pyszności!:) Pomimo ilości zjedzonych kawałków babek w ostatnim czasie, z chęcią skuszę się na kawałek Twojej ;)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Uwielbiam smak cytrynowych babek! Jestem fanką wszystkich cytrusów, więc taka baba jest dla mnie wprost idealna ;)
OdpowiedzUsuń