sobota, 27 kwietnia 2013

Babeczki czekoladowe z pomarańczowym kremem jogurtowym


Babeczki proste w przygotowaniu, ich podstawa to wilgotne i mocno kakaowe ciasto z kawałki gorzkiej czekolady, które wystarczy wymieszać widelcem. Trochę pracochłonniejszy jest krem jogurtowy, ze względu na który o babeczkach trzeba pomyśleć już dzień wcześniej.


Składniki (12 babeczek)
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 90 ml oleju
  • 90 ml mleka
  • 2 jajka
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Czekoladę posiekać w kostkę i wsypać do mieszanki z mąki, kakaa i proszku. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie połączyć je z suchymi składnikami wraz z olejem i mlekiem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wtłoczyć w powstałe ciasto.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, ciasta nakładać do 3/4 wysokości. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.

Pomarańczowy krem jogurtowy
  • ok. 300 g gęstego jogurtu naturalnego/greckiego
  • 70 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka żelatyn*
Dzień przed planowanym pieczeniem babeczek należy odsączyć jogurt - wyłożyć go na sito wyścielone cienką gazą i powiesić na dużej misce, tak by wyciekający płyn swobodnie mógł zbierać się na dnie. Odstawić do lodówki na około 16-24 godziny (w międzyczasie można 2-3 razy przemieszać aby jogurt równomiernie się odcedził).
Odsączony jogurt przełożyć do suchej miski. Na najwolniejszych obrotach miksera wmieszać przesiany cukier puder i 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego. Odstawić do lodówki na minimum 15 minut do ponownego schłodzenia. Na wierzch każdej babeczki kłaść około pół łyżki kremu i rozsmarować. Po wierzchu posypać płatkami czekoladowymi i kandyzowaną skórką pomarańczową. Przechowywać w lodówce.
.
* - gdyby krem był zbyt rzadki oraz spływał z powierzchni babeczek należy do niego na wolnych obrotach wmiksować 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, schłodzić w lodówce aż do stężenia, kiedy to osiągnie dostatecznie gęstą konsystencję i dopiero wtedy smarować babeczki

Smacznego,
.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz