środa, 29 maja 2013

Banoffi vel. Banoffee Pie


Banoffee Pie (znane też jak banoffi lub banoffy) to angielski deser z bananów, bitej śmietany oraz toffi na kruchym spodzie lub na spodzie wykonanym z pokruszonych ciasteczek i masła. Jego nazwa to oczywiście kombinacja słów "banan" i "toffi". Deser powstał w 1972 roku w restauracji "The Hungry Monk" w Jevington, East Sussex za sprawą Iana Dowding'a i Nigela Mackenzie. W 1994 roku supermarkety sprzedawały go pod nazwą - American Pie. Był to także jeden z ulubionych deserów Margaret Thatcher i Księżnej Diany. W większości przypadków jest przyrządzany z mleka skondensowanego firmy Nestle, na puszkach którego wciąż drukowany jest przepis na Banoffee Pie. 

 

Ciasto to jest idealnym połączeniem "lekkiej" bitej śmietany, bananów i "zamulającej" masy toffi. Jest przepyszne i równocześnie ekstremalnie słodkie (raczej trudno jest zjeść więcej niż jeden kawałek na raz).


Składniki na kruchy spód
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 80 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie wylepić nim uprzednio posmarowaną masłem i wysypaną kaszką manną formę do tarty o średnicy dna 27 cm. Dno nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ryżem/fasolą bądź specjalnymi szklanymi kuleczkami. Piec przez 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C (po 15 minutach ściągnąć papier z obciążeniem).

Składniki na masę
  • 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego gotowanego przez 2 godziny pod przykryciem lub 2 puszki gotowej masy krówki (z takiej skorzystałam Ja i zużyłam tylko 1 puszkę - wersja oszczędnościowa lub dietetyczna jak kto woli :P ) - każda puszka o masie ok. 400 g
  • 4 duże i dojrzałe banany
  • sok z cytryny
  • 500 ml śmietany kremówki
  • kakao lub kawa do posypania po wierzchu
Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i dobrze wymoczyć je w wyciśniętym soku z cytryny. Masę toffi wyłożyć na spód kruchego blatu, następnie ułożyć banany. Całość przykryć ubitą śmietaną kremówką, a wierzch posypać kakao lub kawą według uznania. Deser przechowywać w lodówce.

Smacznego,



1 komentarz:

  1. Jest cudowne, obłędnie pyszne i je uwielbiam :) Twoje wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń