sobota, 1 czerwca 2013

Ciasto czekoladowe ze śliwką


Bogate, wilgotne, ciągniste i mocno czekoladowe. Również bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, zaledwie 10 minut i już wkładamy blachę do piekarnika.Nie wymaga też od nas żadnych specjalnych i wyszukanych składników, dlatego w każdej chwili możemy wyczarować coś z niczego, a w dodatku będzie to jeszcze bardzo smaczne "COŚ".


Składniki (blacha 23x33 cm lub tortownica 28-30 cm)
  • 425 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g kakao
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 200 g śliwek kalifornijskich / żurawiny / orzechów włoskich
  • 200 ml wody gazowanej wody mineralnej
  • 250 ml mleka
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą oczyszczoną, solą, kakao, posiekaną gorzką czekoladą i śliwkami kalifornijskimi. Dodać mleko, wodę, olej roślinny, ocet i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Wlać do blachy lub tortownicy wysmarowanej masłem i wsypanej kaszką manną. Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut, aż do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta.
Po ostygnięciu, według własnego uznania ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą bądź polewą czekoladową.

Smacznego,

1 komentarz: