piątek, 3 maja 2013

Tarta malinowa


Mocno malinowa tarta z intensywnie aromatyczną nutą korzennych przypraw. Zapach cynamonu i goździków roznosi się po domu, zanim jeszcze wyciągniemy upieczone ciasto z piekarnika. Szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Polecam ;)


Składniki (Ø 28 cm)
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 25 g mielonych wiórków kokosowych
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 jajko
Dodatkowo
  • 200 g konfitury lub dżemu malinowego
  • 3 łyżki kaszki mannej
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować łyżką masła i obsypać dwoma łyżkami kaszki mannej. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wylepić nim formę do tarty, resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkować i pokroić radełkiem lub nożem na paseczki szerokości 1 cm. Na dno foremki z surowym ciastem wysypać łyżkę kaszki mannej, a następnie wyłożyć i rozsmarować konfiturę malinowa. Na wierzchu tarty ułożyć  kratkę z pasków ciasta i  posmarować ją żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu ostudzić.

Smacznego,



5 komentarzy: