Mocno malinowa tarta z intensywnie aromatyczną nutą korzennych przypraw. Zapach cynamonu i goździków roznosi się po domu, zanim jeszcze wyciągniemy upieczone ciasto z piekarnika. Szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Polecam ;)
Składniki (Ø 28 cm)
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów
- 25 g mielonych wiórków kokosowych
- 125 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 jajko
Dodatkowo
- 200 g konfitury lub dżemu malinowego
- 3 łyżki kaszki mannej
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować łyżką masła i obsypać dwoma łyżkami kaszki mannej. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wylepić nim formę do tarty, resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkować i pokroić radełkiem lub nożem na paseczki szerokości 1 cm. Na dno foremki z surowym ciastem wysypać łyżkę kaszki mannej, a następnie wyłożyć i rozsmarować konfiturę malinowa. Na wierzchu tarty ułożyć kratkę z pasków ciasta i posmarować ją żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu ostudzić.
Już patrząc na samo zdjęcie mam ochotę zjeść kawałek :)
OdpowiedzUsuńTotalnie mnie kupiłaś tą tartą :)))
OdpowiedzUsuńale ładna! :)
OdpowiedzUsuńa dziękuję ;)
UsuńWygląda idealnie :) i jeszcze ta kratka na wierzchu- jak z bajki po prostu ;)
OdpowiedzUsuń