sobota, 18 maja 2013

Cynamonowe drożdżówki

 

Drożdżówki są mięciutkie i pachnące cynamonem. Całość tej kompozycji dopełnia słodki  lukier, gdyż ciasto samo w sobie nie jest przesadnie słodkie. Najlepsze jeszcze lekko cieplutkie. Naprawdę przepyszne! A do tego jeszcze ten ich niepowtarzalny kształt! Wbrew pozorom wcale nie jest on skomplikowany i nie trzeba posiadać jakiś specjalnych umiejętności manualnych by go stworzyć ;) Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi stąd

 

Składniki (8 sztuk)
  • 450 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
Dodatkowo (nadzienie + lukier)
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego cynamonu
  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny/mleka/wody
  • żółtko do posmarowania
Z drożdży zrobić rozczyn: rozpuścić je w 5 łyżkach mleka z 2 łyżeczkami  cukru i łyżką mąki. Odstawić przykryte w cieple miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. 

W tym czasie wymieszać razem mąkę, cukier i sól. W osobnej misce wymieszać wodę, mleko i jajko. Do mąki dodać wymieszane płyny i rozczyn z drożdży. Wyrobić gładkie, elastyczne, dość luźne ale nie lepiące się ciasto (po kilku minutach wyrabiania wrobić rozpuszczone masło) - ciasto w miarę wyrabiania przestanie się kleić. Przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem (dzięki temu łatwiej później wyjmiemy ciasto  z miski). Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 60 minut.
W między czasie przygotować wypełnienie cynamonowe. Masło rozpuścić, dodać cynamon, wymieszać i odstawić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, oprószyć delikatnie mąką i jeszcze przez chwilkę lekko wyrobić, następnie podzielić na cztery równe części (+ odłożyć małą kulkę ciasta na ozdobny ślimaczek w środku drożdżówek). Każdą część rozwałkować na okrągły placek. Pierwszy placek położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować uprzednio przygotowanym cynamonowym masłem. Przykryć kolejnym, posmarować itd. do ostatniego placka. Złożone 4 placki przekroić na 8 równych części (tak jak pizzę) i dalej postępować według poniższej instrukcji.


























Tak przygotowane drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić do "napuszenia się" na około 30 minut. Po tym czasie posmarować je po wierzchu roztrzepanym żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C i piec około 25 minut. Jeszcze ciepłe polać lukrem.

Smacznego,

7 komentarzy:

  1. Cudnie wyglada,musze zrobic koniecznie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo smakowicie..oj zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne! Robiłam innym sposobem ale efekt wizualny podobny, zapraszam do obejrzenia http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2013/05/pleciony-drozdzowy-kwiat.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O faktycznie bardzo podobne, moje pierwsze skojarzenie to gigantyczny płatek śniegu:D Na pewno kiedyś wypróbuje ;)

      Usuń
  4. bardzo ładnie wygląda ta drożdżówka, zrobię sobie taką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. genialne :) wyszły piękne jak z cukierni!

    OdpowiedzUsuń