sobota, 10 sierpnia 2013

Mini focaccie


Focaccia to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa, będący podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – po prostu samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane jest na ciepło przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Osobiście polecam do zupy krem z pomidorów. Pyszne połączenie ;) Focaccia z poniższego przepisu jest bardzo mięciutka i pulchna. Przepis pochodzi z książki "Domowy chleb, bułki i bułeczki".



Składniki (7 sztuk)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 400 g mąki pszennej (typ 550 lub 750)
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oliwy
  • gruba sól morska
  • świeży rozmaryn lub czarne oliwki
Wodę, cukier oraz drożdże połączyć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać i posolić, na środku zrobić zagłębienie i wlać rozczyn. Zagnieść składnik. Gdy się już połączą, dodać oliwę i wyrobić gładkie odchodzące od dłoni ciasto. Tak zarobione ciasto odłożyć w ciepłe miejsce i pozostawić, aż podwoi swoją objętość. Następnie formować okrągłe placuszki z oliwkami lub rozmarynem i grubą solą morską na wierzchu. Piec na zloty kolor w piekarniku nagrzanym do 220C przez ok. 10 minut.

Smacznego,
PODPIS



1 komentarz: