sobota, 12 października 2013

Owsiane "stempelki" z cynamonem (bezglutenowe)


Delikatne, kruche, cieniutkie oraz sycące owsiane ciastka-stempelki, w całości wypieczone z mąki owsianej. Bezglutenowe i zdrowe bo "HOME-MADE". Ciastka są zdecydowanie słodkie z wyraźnym "orzechowym" owsianym posmakiem i wyczuwalną nutką cynamonu.


Składniki (ok. 70 ciastek)
  • 400 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 140 g jasnego cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
Mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier trzcinowy, cynamon, proszek do pieczenia, wymieszać. Masło o temperaturze pokojowej posiekać wraz z mąką, dodać jajko i mleko, zagnieść ciasto. Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce.

Ciasto podzielić na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 2 mm, pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia (ciasto bardzo się przykleja do wałka i stolnicy). Na rozwałkowanej powierzchni ciasta odciskać wzór stempla i następnie wykrawać ciastka okrągłą foremką do ciastek lub szklanką o odpowiedniej wielkości. Zebrać skrawki ciasta i delikatnie za pomocą metalowej łopatki (może być taka do pizzy) podwadzać ciastka, odklejając je tym samym od papieru do pieczenia, układać na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 6-8 minut, aż do delikatnego zbrązowienia brzegów ciastek. Po upieczeniu ciastka ostudzić i dopiero wtedy delikatnie ściągać z blachy, gdyż są bardzo delikatne i łatwo się łamią.

Smacznego,
PODPIS

2 komentarze:

  1. Gdzie kupiłaś taką pieczątke? Świetna jest!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj: http://www.redmug.pl/sklep/index.php?id_product=41&controller=product

      Usuń