I znowu zwyciężył cynamon... Chyba mam do niego słabość ^^ Tym razem odrywane ciasto cynamonowe, a w nim dużo warstw i oczywiście dużooo cynamonu! Podczas pieczenia zapach cynamonu jest w całym domu. Ciasto jest mięciutkie i aromatyczne. Idealne do kubka ciepłej herbaty na długie, jesienne i zimowe wieczory ;) Przepis podpatrzony tutaj.
Składniki (keksówka 30 cm)
- 560 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
- 100 g masła
- 120 ml mleka
- 90 ml wody
- 40 g domowego cukru waniliowego
- 3 małe jajka
- szczypta soli
Mleko podgrzać w rondelku i roztopić w nim masło, ostudzić i dodać wodę oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać do dużej miski oraz dodać drożdże (ze świeżych zrobić rozczyn), cukier i sól. Następnie dolać mleko z masłem, wbić jaja i wymieszać. Ciasto wyrabiać do czasu, aż będzie gładki i odchodzące od ręki.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. do lekko nagrzanego piekarnika) na około 1-1,5h do podwojenia objętości. Po tym czasie, wyrobić krótko ciasto na stolnicy i rozwałkować je na prostokąt o szerokość 30 cm (długość keksówki).
Nadzienie cynamonowe
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 60 g masła
Masło rozpuścić na małym ogniu i posmarować nim dokładnie rozwałkowane ciasto. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim po posmarowanym masłem rozwałkowanym cieście.
Tak posmarowany prostokąt pociąć wzdłuż krótszego boku na 6 równych pasów i ułożyć je jeden na drugim (stroną cynamonową do góry). Następnie tak ułożone piętrowo pasy ciasta pociąć na 6 równych kwadratów i układać je pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w cieple miejsce.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 35-40 minut do uzyskania ładnego, złotego koloru.
boze, to ciaato to marzenie xD tylko schudne a zjem cala brytwanke :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Idealne jesienno-zimowe ciasto :)
OdpowiedzUsuń