Ciężkie, wilgotne, bardzo czekoladowe i sycące - czyli takie jak brownie ma być. Jednak ta wersja jest zdecydowanie zdrowsze bo w głównej mierz składa się z kaszy jaglanej. A na dodatek prócz tego, że brownie jest pyszne to ma jeszcze jedną zaletę - jest absolutnie bezglutenowe.
Składniki (blacha 23 x 23 cm)
- 120 g kaszy jaglanej
- 200 ml wrzącej wody
- 50 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 120 g śmietany 12%
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 8 kostek gorzkiej czekolady
- garść suszonej żurawiny
- 4 gruszki
- sok z 1/2 cytryny
Kaszę zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, do momentu, aż cała woda wsiąknie w kaszę. Zdjąć z ognia i dodać masło, aby się roztopiło. Wystudzić.
Gruszki obrać ze skórki. Przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i ponacinać. Obficie skropić sokiem z cytryny.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Połowę dodać do przestudzonej kaszy jaglanej z masłem i zmiksować blenderem, tak by rozdrobnić jak najwięcej ziarenek kaszy. Następnie dodać pozostałą część masy i ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta w dwóch partiach, lekko je wtłaczając za pomocą szpatułki.
Płaską foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, po wierzchu posypać posiekaną gorzką czekoladą i żurawiną oraz ułożyć wcześniej przygotowane gruszki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Brownie podawać pokrojone na kwadraty.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Brownie podawać pokrojone na kwadraty.
Smacznego,
To Brownie musi być świetne, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńjeeej ale piękne, pewnie zresztą tak samo dobre :)
OdpowiedzUsuń