piątek, 30 października 2015

Babeczki duchy, czyli dyniowo-orzechowe babeczki z marmoladą z gorzkich pomarańczy, kremem czekoladowym i słodką bezą



Strasznie smaczna halloweenowa propozycja babeczek: czekoladowy krem, mocno wilgotne i ciężkie dyniowe ciasto z dodatkiem orzechów laskowych nadziane pomarańczową marmoladą, której gorycz idealnie równoważy słodycz bezowych duchów.


Składniki (18 babeczek)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 480 g puree z dyni
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 300 g marmolady z gorzkich pomarańczy
Jajka umieścić w dużej misce, ubić mikserem z brązowym cukrem, olejem, przyprawami i ekstraktem waniliowym, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać puree z dyni i zmiksować. Następnie dodać posiekane orzechy laskowe, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną, całość wymieszać szpatułką, aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełniać je ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić, a następnie w każdej z babeczek wydrążyć zagłębienie i napełnić je marmoladą z gorzkich pomarańczy. 

Krem czekoladowy
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
Śmietanę kremówkę podgrzać (prawie do wrzenia) w małym garnuszku, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, aby czekolada się roztopiła. Po tym czasie wymieszać do uzyskania masy o jednolitej konsystencji, bez grudek. Wystudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.  

Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i ubić mikserem, aż do otrzymania gęstego i puszystego kremu (nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył). Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i na każdej z babeczek, wzdłuż brzegu wycisnąć okrąg z kremu.

Ponadto
Wierzch każdej babeczki zwieńczyć bezowym duchem.

Przygotowaniem bezowych duchów można zająć się znacznie wcześniej, gdyż można je przechowywać w szczelnym opakowaniu do 2 tygodni w temperaturze pokojowej lub w zamrażarce do miesiąca czasu.

Smacznego,
PODPIS

1 komentarz: