środa, 25 maja 2016

Rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką z lodami waniliowymi


Co powiecie na rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką, a do tego lody waniliowe? Bo ja w 100% polecam Wam ten super szybki, super łatwy i super pyszny deser. Jak mawiał Ludwig Mies van der Rohe "Less is more", no i czego chcieć tu więcej...? Słodko-kwaśne połączenie ciepłych truskawek i rabarbaru, aromatyczna, chrupiąca kruszonka i kremowe, rozpływające się po wierzchu lody waniliowe :) Nic dodać, nic ująć - niebo w gębie!


Składniki (4 porcje)
  • 400 g rabarbaru
  • 400 g truskawek
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 kostki masła
  • 6 łyżek cukru waniliowego
  • 6 łyżek mąki pszennej 
Rabarbar i truskawki umyć, pokroić (rabarbar w plasterki truskawki w ćwiartki) i wrzucić do dużej miski. Dodać cukier puder oraz bułkę tartą całość wymieszać drewnianą łyżką.

Z masła, cukru waniliowego i mąki pszennej zagnieść kruszonkę.

Pokrojone owoce przełożyć do naczynek do zapiekania (można z lekkim "czubem" bo pod wpływem pieczenia tracą swoją objętość), ich wierzch oprószyć sporą ilością kruszonki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, do momentu nabrania złocistego koloru przez kruszonkę. Podawać ciepłe, obowiązkowo z gałką lodów waniliowych.
 
Smacznego,
PODPIS

2 komentarze: