Jabłonie dopiero co zakwitły, więc na przekór przyrodzie zapraszam Was na bardzo proste i szybkie ciasto ucierane z jabłkami i ze sporą ilością cynamonu. Dzięki dodatkowi tartych jabłek do ciasta nie jest ono suche, a przyjemnie wilgotne i jabłkowe w smaku. Najlepsze lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych lub mniejszą gałeczką serka mascarpone oprószoną szczyptą cynamonu i goździków ;)
Składniki
- 150 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki mielonych goździków
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jabłek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3-4 łyżki cukru perłowego
Masło wraz z przyprawami rozetrzeć z brązowym cukrem na puch, następnie dodawać kolejno po jednym jajku. Dodać proszek do pieczenia oraz trzy starte na tarce o grubych oczkach jabłka, wymieszać. Na samym końcu dodać przesianą mąkę pszenną i dokładnie wymieszać, tak aby w cieście nie było mącznych gródek. Gotowe ciasto przelać do metalowej formy (33 x 23 cm) wysmarowanej dobrze masłem i obsypanej kaszą manną bądź bułką tartą.
Pozostałe dwa jabłka pokroić na cienkie pół plasterki, ułożyć na wierzchu ciasta w pięciu rzędach i posypać cukrem perłowym, szczyptą cynamonu i goździków (opcjonalnie).
Piec ww piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 40-50 minut, aż boki ciasta ładnie odejdą od formy, a wbity w ciasto patyczek pozostanie czysty. Serwować jeszcze lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych lub serka mascarpone oprószoną szczyptą cynamonu i goździków.
.
Smacznego,

Ależ musiało pięknie pachnieć... :)
OdpowiedzUsuńWow, jeszcze te lody :D
OdpowiedzUsuń