wtorek, 3 stycznia 2017

Torcik czekoladowy z pijaną pomarańczą


Mocno naponczowany, sprężysty biszkopt genueński, dużo czekoladowego musu z gorzkiej czekolady oraz marmolada z gorzkich pomarańczy zaprawiana whisky. Ten tort zdecydowanie nie jest słodki i zdecydowanie nie jest on na dziecięce podniebienia. Dominuje tu gorzka czekolada i gorzka pomarańcza, przełamana odrobiną słodyczy pochodzącą z kandyzowanej skórki pomarańczy. Całość zwieńczona fantazyjną i efektowną "koroną" z czekoladowych ruloników.


Biszkopt genueński
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 20 g masła
  • 4 jajka
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

Masło rozpuścić i odstawić. Jajka umieścić w misie miksera razem z cukrem i ucierać na najwyższych obrotach przez około 10 minut, do momentu aż masa będzie jasna i dobrze napowietrzona. Wyłączyć mikser i stopniowo dodawać przesianą mąkę mieszając delikatnie łopatką. Na koniec dodać masło i dobrze połączyć.  

Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy i piec przez ok. 30-40 minut w dobrze rozgrzanym (do 180ºC) piekarniku. Upieczony studzić przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku, a następnie na kratce. Aby uzyskać idealnie równy wierzch biszkoptu należy studzić go na papierze do pieczenia odwrócony do góry nogami. Wystudzony biszkopt podzielić na trzy blaty.

Poncz
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • 3 łyżki whisky
Sok pomarańczowy oraz whisky dobrze wymieszać. 

Biszkoptowe blaty nasączać ponczem i przekładać kremem czekoladowym oraz tężejącą marmoladą. 

Krem czekoladowy
  • 375 ml śmietany kremówki 36%
  • 300 g gorzkiej czekolady
Śmietanę kremówkę podgrzać (prawie do wrzenia) w małym garnuszku, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i odstawić na chwilę, aby czekolada się roztopiła. Po tym czasie wymieszać do uzyskania masy o jednolitej konsystencji, bez grudek. Wystudzić i wstawić do lodówki do schłodzenia.  Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i ubić mikserem, aż do otrzymania gęstego i puszystego kremu (nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył). 

Pijana pomarańcza
  • 340 g marmolady z gorzkiej pomarańczy
  • 6 łyżek whisky
Marmoladę z whisky umieścić w rondelku i podgrzać na małym ogniu. Odrobinę zredukować i wystudzić.

Dekoracje
  • skórka pomarańczowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
Całość obsmarować z wierzchu kremem i udekorować skórką pomarańczy oraz czekoladowymi rulonami - w tym celu gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wylać i równomiernie rozprowadzić na chłodnej i gładkiej powierzchni tworząc nie zbyt grubą warstwę. Kiedy czekolada odpowiednio stężeje i będzie jeszcze nadal elastyczna (trzeba wyczuć odpowiedni moment) zacząć zeskrobywać ruloniki.
 
Smacznego,
PODPIS

2 komentarze:

  1. Oszałamiająca dekoracja! Nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama czekolada :D Dużooo czekolady! W sumie nie ma chyba szans na zrobienie dwóch identycznych w 100%

      Usuń