niedziela, 26 sierpnia 2012

Ciasteczka kokosowe


Nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu, a przy tym przepyszne małe co nieco dla fanów kokosa. Ciasteczka powstają z połączenia ciasta maślanego i masy kokosowej. Zaraz po wyjęciu z piekarnika są mięciutki i pachnące, wraz z upływem czasu twardnieją i stają się ciastkami kruchymi. Ostrzegam szybko znikają! Przepis pochodzi stąd.


Ciasto maślane
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki miękkiego masła niesolonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajo
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Masło ubić z cukrem na puszystą i gładką masę (mikserem ręcznym na średnich obrotach - 6 minut, stojącym - 3 minuty). Następnie dodać jajko i cukier waniliowy, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i zacząć dodawać po jednej łyżce mąki, cały czas miksując, aż do połączenia się wszystkich składników i powstania gładkiego ciasta.

Masa kokosowa
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (plus dodatkowe wiórki do obtoczenia)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Wiórki kokosowe zmiksować blenderem, dodać do nich cukier puder i ekstrakt migdałowy. Całość wymieszać.

Teraz należy dokładnie wymieszać i połączyć ciasto maślane z masą kokosową, a następnie całość schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki zacząć formować z ciasta kulki o średnicy mniej więcej 3 cm, obtaczać je w dodatkowych wiórkach kokosowych lub cukrze, ewentualnie pozostawiam bez dodatkowej panierki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 190C i piec ciasteczka przez 15 minut w górnej części piekarnika, zmieniając w połowie pieczenia położenie blachy na dolną część. Po upieczeniu wystudzić.

Smacznego,

2 komentarze: