Nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu, a przy tym przepyszne małe co nieco dla fanów kokosa. Ciasteczka powstają z połączenia ciasta maślanego i masy kokosowej. Zaraz po wyjęciu z piekarnika są mięciutki i pachnące, wraz z upływem czasu twardnieją i stają się ciastkami kruchymi. Ostrzegam szybko znikają! Przepis pochodzi stąd.
Ciasto maślane
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki miękkiego masła niesolonego
- 1 szklanka cukru
- 1 duże jajo
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę,
proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Masło ubić z cukrem
na puszystą i gładką masę (mikserem ręcznym na średnich
obrotach - 6 minut, stojącym - 3 minuty). Następnie dodać jajko i
cukier waniliowy, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera do minimum
i zacząć dodawać po jednej łyżce mąki, cały czas miksując, aż
do połączenia się wszystkich składników i powstania gładkiego ciasta.
Masa kokosowa
- 2 szklanki wiórków kokosowych (plus dodatkowe wiórki do obtoczenia)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Wiórki kokosowe
zmiksować blenderem, dodać do nich cukier puder i ekstrakt
migdałowy. Całość wymieszać.
Teraz
należy dokładnie wymieszać i połączyć ciasto maślane z masą
kokosową, a następnie całość schłodzić w lodówce przez ok. 30
minut. Po wyjęciu z lodówki zacząć formować z ciasta kulki o
średnicy mniej więcej 3 cm, obtaczać je w dodatkowych wiórkach
kokosowych lub cukrze, ewentualnie pozostawiam bez dodatkowej
panierki. Układać na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 190C i piec ciasteczka przez 15 minut w górnej części piekarnika, zmieniając w połowie pieczenia położenie blachy na dolną część. Po upieczeniu wystudzić.
Piekarnik nagrzać do 190C i piec ciasteczka przez 15 minut w górnej części piekarnika, zmieniając w połowie pieczenia położenie blachy na dolną część. Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego,
kokoski, mniam! ^^
OdpowiedzUsuńPyszności..
OdpowiedzUsuń