piątek, 5 lipca 2013

Lawendowe kruche ciasteczka


Bardzo kruche ciasteczka z dodatkiem kwiatów lawendy. Aromatyczne i słodziutkie. Idealne do popołudniowej herbatki. Z pewnością nie jednemu poprawią humor:)


Składniki (na ok. 45 ciasteczek)
  • 330 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g białego drobnego cukru
  • 2 łyżeczki świeżych świeżych kwiatów lawendy
    kwiatów lawendy
    (lub 1 niepełna łyżeczka suszonych kwiatów lawendy)*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 50 g jasnego brązowego cukru
Masło posiekać z mąką. Dodać kwiaty lawendy, proszek do pieczenia, żółtka i cukier. Wyrobić ciasto. Następnie włożyć je na 30 minut do lodówki, po czym rozwałkować i wykrawać z niego nieduże kółka (o średnicy około 4 cm). W środku nich wykrawać kolejne tym razem mniejsze kółeczka (o średnicy około 1 cm), tak by powstało "oczko". Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować roztrzepanym białkiem i obficie posypać brązowym cukrem. Piec około 15 minut w 180C, aż do zrumienienia ciasteczek. Studzić na kratce.

Smacznego ;)
 
* lawenda musi oczywiście pochodzić z ekologicznej uprawy (niepryskana żadnymi chemikaliami) czyli z naszego ogródka, balkonu czy innej rabatki :)





















 





















2 komentarze:

  1. Pierwszy raz spotkałam się z ciasteczkami które zawierają dodatek kwiatów lawendy-bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń