czwartek, 12 września 2013

Dżem jeżynowy z korzenną nutką


Dżem jeżynowy z dodatkiem moich ulubionych przypraw korzennych: wanilii, cynamonu, kardamonu i imbiru. Przede wszystkim bardzo aromatyczny, no i rewelacyjny w smaku.


Składniki (4 słoiczki po ok. 350 g)
  • 1,3 kg świeżych jeżyn
  • 1 żelfix 2:1
  • 350 g białego cukru
  • 150 g domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru 
Jeśli jeżyny są kupne to należy je opłukać, przebrać i osuszyć papierowym ręcznikiem, jeśli zaś są właśnie co zebrane z naszego ogródka to przystępujemy od razu do najbardziej pracochłonnej i morderczej (jak dla mnie) czynność - przecierania. Osobiście użyłam najbardziej prymitywnego i zarazem klasycznego zestawu - sitko o drobnych oczkach + tłuczek do ucierania. Śmiem twierdzić, że na 99% istnieje  jakieś cudowna maszyna, która mogłaby odwalić za mnie całą czarną robotę. No ale cóż dla takiego dżemiku warto się pomęczyć ;) Kiedy skończymy już przecierać reszta dżemowego procesu to już sama przyjemność.

Z 1,3 kg jeżyn otrzymamy ok. 1 kg bezpestkowego i bezszypułkowego "musu" jeżynowego, do którego trzeba dodać 150 g domowego cukru waniliowego (lub ziarenek wanilii z jednej laski), pół łyżeczki kardamonu, ćwierć łyżeczki cynamonu i szczyptę imbiru. Całość wymieszać i odstawić na 15-30 minut, aby wszystkie aromaty się "przegryzły".

Po tym czasie dodać torebkę żelfixu 2:1, wymieszać aby się on dobrze rozpuścił i nie powstały żadne grudki, teraz całość należy zagotować. Następnie wsypać cały uprzednio odważony cukier*, mieszając ponownie doprowadzić dżem do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Powstałą na wierzchu piankę zebrać łyżką bądź warzechą.

Gotowy dżem rozlać do wyparzonych słoiczków (z podanych proporcji wychodzą 4 słoiczki po ok. 350 g), dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po upływie 5 minut z powrotem odwrócić słoiczki i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

* - jeżeli używamy do dżemu laski wanilii to odważamy 500 g cukru

Smacznego,
PODPIS 

2 komentarze:

  1. przepysznie się zapowiada - ja ma chęć wyprodukować nalewkę z jeżyn ;-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń