To już końcówka sezonu jeżynowego. I trzeba je jakoś wykorzystać, więc może... rolada! Szybka i prosta. Z pewnością uda się każdemu ;) A do tego jest delikatna, mięciutka i nie łamie się przy zwijaniu. Krem rozpływa się w ustach, a dodatek dżemu jeżynowego z korzenną nutką daje fantastyczny, charakterystyczny i leciutki korzenny posmak.
Biszkopt (blacha 31 cm x 37 cm)
- 7 jajek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżki octu
Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem. Następnie dodawać po
jednym żółtku na przemian z cukrem i cukrem waniliowy ciągle miksując.
Masa bardzo szybko zrobi się puszysta, a cukier rozpuści się znacznie
łatwiej i szybciej niż w przypadku tradycyjnego ubijania całych jaj.
Mąkę należy przesiać i dodawać po jednej łyżce, miksując na
najwolniejszych obrotach. Na sam koniec dodać octu.
Blachę
do pieczenia (użyłam dużej płaskiej blachy, która jest na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem, delikatnie przelać masę, wygładzić i
wstawić na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180C.
Lnianą ściereczkę kuchenną wysypać łyżką cukru waniliowego. Położyć na niej upieczony, gorący biszkopt (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć (zwijamy dłuższy bok) razem ze ściereczką i odstawić do wystygnięcia.
Masa śmietankowo - jeżynowa
Lnianą ściereczkę kuchenną wysypać łyżką cukru waniliowego. Położyć na niej upieczony, gorący biszkopt (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć (zwijamy dłuższy bok) razem ze ściereczką i odstawić do wystygnięcia.
Masa śmietankowo - jeżynowa
- 200 ml śmietany kremówki
- 300 g świeżych jeżyn
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/5 szklanki wrzątku
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo na wolnych obrotach miksera dodawać cukier, następnie mus jeżynowy i ciepłą żelatynę. Na końcu dodać kawałki odszypułkowanych jeżyn, całość wymieszać łyżką. Schłodzić w lodówce, aby masa zgęstniała (nabrała prawie że konsystencji 'pianki'), ale nie zbyt mocno by dała się rozprowadzić po cieście.
Dodatkowo
- 3 łyżki dżemu jeżynowego z korzenną nutką
- cukier puder
Ostudzoną roladę delikatnie rozwinąć, całość posmarować dżemem jeżynowym, następnie wyłożyć masę śmietankowo - jeżynową. Masę rozprowadzić tak, aby po bokach z każdej strony pozostawić po 2 cm. Zwijać delikatnie, podnosząc lekko lnianą ściereczkę (ewentualny nadmiar masy, który wypłynie zebrać łyżeczką). Roladę ("szwem" - zakończeniem rolowania do dołu) zawinąć w papier i włożyć do lodówki na 1-2 h, aby masa do końca stężała. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego,
Witam, czy piecze Pani biszkopt w piekarniku z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńPiekę na dolnej i górnej grzałce bez termoobiegu.
Usuń