Jak dla mnie zupełna nowość. Bardzo słodka, delikatna i pyszna nowość. Coś czuje, że może szybko zniknąć i do zimy nie dotrwać ;)
Składniki (7 słoiczków po ok. 350 ml)
- 2,5 kg brzoskwiń
- 2 opakowania żelfixu 3:1
- 700 g cukru
- 3 łyżki wody
- 1 laska wanilii
- sok z 1/2 cytryny
Brzoskwinie umyć i obrać ze skórki, wyjmując przy tym pestki (otrzymamy ok. 2 kg samego miąższu) i pokroić w kostkę na średniej wielkości kawałki.Wsypać do garnka wraz z 1/2 cukru i podlać wodą.
Kiedy brzoskwinie są jeszcze zimne, ale puszczą już sok należy dodać żelfix, wymieszać aby się dobrze rozpuścił i nie powstały żadne grudki, teraz całość należy zagotować. Następnie wsypać resztę cukru, ponownie doprowadzić dżem do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minuty od czasu do czasu mieszając.
Kiedy brzoskwinie są jeszcze zimne, ale puszczą już sok należy dodać żelfix, wymieszać aby się dobrze rozpuścił i nie powstały żadne grudki, teraz całość należy zagotować. Następnie wsypać resztę cukru, ponownie doprowadzić dżem do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minuty od czasu do czasu mieszając.
Jeśli brzoskwinie się nie rozpadną można ugnieść je lekko widelcem bądź tłuczkiem, pozostawiając małe kawałki owoców. Dodać sok z cytryny, ziarenka wanilii wyskrobane ze środka laski i gotować jeszcze przez 5 minut.
Gotowy dżem rozlać do wyparzonych słoiczków (z podanych proporcji wychodzi 7
słoiczków po ok. 350 ml), dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po
upływie 5 minut z powrotem odwrócić słoiczki i zostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Smacznego,
Pyszny, żółciutki dżemik. Z wanilią musi być pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Sama robię w domu dżem z brzoskwiń, jednak z takiego przepisu jeszcze nie korzystałam, muszę więc go jak najszybciej sprawdzić. A że brzoskwiń mam mnóstwo zrobię to natychmiast :)
OdpowiedzUsuńw takim razie czekam na efekty ;)
UsuńWygląda pysznie - do tej pory zawsze robiłam tylko powidła śliwkowe, może czas na odmianę :) ale to już w przyszłym roku :)
OdpowiedzUsuń