Upieczone specjalnie na prezent z okazji ukończenia studiów inżynierskich. W samym środku kalendarzowej zimy, której za oknem zupełnie nie widać (choć w dzień obrony trochę posypało) słoneczne cupcakes w tropikalnej ananasowo - kokosowej odsłonie. Z kokosowym kremem na bazie serka mascarpone i "oczkiem" z ananasowego purée. Jeszcze raz gratulacje dla Pani Inżynier! ;)
Składniki (24-26 babeczek)
- 180 g miękkiego masła
- 220 g cukru
- 2 jajka
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 150 ml syropu z ananasa
- 420 g mąki pszennej
- 150 g wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g ananasa z puszki (niskosłodzonego)
Mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną wymieszać w misce, odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na jasną i puszystą masę, dodać kolejno po jednym jajku
nadal miksując. Następnie dodać jogurt naturalny, porcjami dosypywać wcześniej wymieszane suche
składniki, a na końcu dolać syrop z ananasa, całość dobrze zmiksować. Pokrojonego w kostkę ananasa wmieszać w ciasto przy pomocy drewnianej łopatki.
Formę do pieczenia muffinów wyłożyć papilotkami i do każdej nałożyć po około 3/4 wysokości ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 25 minut. Po upieczeniu babeczki od razu wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.
Krem
- 500 g serka mascarpone
- 120 g cukru pudru (8 łyżek)
- 60 g wiórków kokosowych
- 2-3 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
Wiórki kokosowe rozdrobnić w malakserze (najlepiej na pył). Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i wiórkami za pomocą łyżki. By trochę rozluźnić dość zbitą konsystencję kremu na końcu dodać jogurtu naturalnego, ale nie za dużo, żeby krem nie wyszedł zbyt rzadki i nie spływał z babeczek.
Każdą babeczkę posmarować po wierzchu 1/2 łyżeczki kremu. Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej gwiazdki i dekorować babeczki wyciskając rozetki w okrąg, tak aby na środku powstało zagłębienie na purée z ananasa. Schłodzić w lodówce.
Każdą babeczkę posmarować po wierzchu 1/2 łyżeczki kremu. Resztę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej gwiazdki i dekorować babeczki wyciskając rozetki w okrąg, tak aby na środku powstało zagłębienie na purée z ananasa. Schłodzić w lodówce.
Purée z ananasa
- 90 g ananasa z puszki (niskosłodzonego)
- 15 g cukru
- 7,5 g żelatyny rozpuszczone w łyżce gorącej wody (15 ml)
Ananasa zblendować, dodać cukier i zagotować na wolnym ogniu. Następnie
wmieszać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, całość wystudzić i schłodzić. Nakładać na środek każdej babeczki po około 1/2 łyżeczki.
,
,
Smacznego,
jejku jakie piękne ! *.*
OdpowiedzUsuń