piątek, 11 kwietnia 2014

Alonsjenka (Tarte aux pommes à l'ancienne)


Wiosna w pełni i moje ukochane jabłonie już kwitną - uwielbiam ten widok śnieżnobiałych kwiatów na gałązkach drzew... A skoro za niedługo będą już nowe jabłka to trzeba jakoś wykorzystać te z zimowych zapasów ;) 

Wygląd wypieku nie jest może perfekcyjny... ale za to smak już tak! Połączenie jabłek z konfiturą morelową bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło... Jest wprost idealne! Ciasto (a właściwie tarta rodem z Francji) cieszyło się tak dużym zainteresowaniem, że w tym tygodniu lądowało już dwa razy w piekarniku. Debiutantka nie dożyła sesji fotograficznej, ale za to jej następczyni już tak :D 

Przepis na Alonsjenkę według krakowskiego Makaroniarza.


Składniki na ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 60 ml mleka
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować je na blasze na grubość 3 mm i wyciąć koło o średnicy 45cm lub wyłożyć niem dużą kwadratową blachę. Na środku rozwałkowanego ciasta ułożyć przesmażone jabłka, a jego brzeg zawinąć w falbankę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 40-45 minut na złoty kolor.

Farsz
  • 10 jabłek (dowolnej odmiany - polecam Szarą Renetę)
  • 120 g cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonej kory cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżki cukru pudru
  • konfitura morelowa
Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Posypać cukrem, cynamonem oraz zmielonymi goździkami i obsmażyć na złoto.

Gdy ciasto będzie stygło, dwie łyżki cukru pudru rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zredukować go do skarmelizowania (do momentu kiedy to woda odparuje - z łyżeczki nie będzie skapywać kropla cukru, a tworzyć się z niej nitka). Wtedy dodać 2 łyżki konfitury morelowej, zagotować i tak otrzymanym syropem polać jabłka na cieście.
 
Smacznego,
PODPIS
Follow on Bloglovin

4 komentarze:

  1. Wow! Jako, że jestem nałogowym pożeraczem wszelkiego rodzaju ciast z jabłkami, na pewno wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! W takim razie jak wypróbujesz to podziel się efektem końcowym ;)

      Usuń
  2. Pycha. Jabłecznik prosto z piekarnika nie ważne ze parzy w buzie ważne ze przenosi w obłoki. Mniam

    OdpowiedzUsuń