wtorek, 22 kwietnia 2014

Ucierana babka szafranowa z lukrem rumowym


Święta, święta i po babce... Ale babka jest też świetna na po świętach: prosta i smaczna. Ta jest wilgotna, mięciutka i pachnąca - same zalety. Szafran i wanilia dają babce delikatny smak i zapach, a lukier rumowy dopełnia ją jako całość.

Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z tej strony


Składniki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu
  • 1/4 laski wanilii
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Mleko lekko podgrzać, rozmieszać w nim szafran oraz ziarenka z 1/4 laski wanilii. Masło dobrze rozetrzeć w makutrze, stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy dodawać na przemian część mąki i połowę mleka, całość dokładnie wymieszać.

Formę wysmarować masłem i obruszyć kaszą manną lub bułką tartą, nadmiar wysypać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175ºC przez około godzinę do tzw. suchego patyczka (w formie bez komina babka piecze się dłużej niż w formie z kominem). Wystudzić.

Lukier rumowy
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki rumu wiśniowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Cukier puder rozetrzeć z rumem i sokiem z cytryny do gładkości. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty - dolać parę kropel soku, a jeśli zbyt rzadki - dodać trochę cukru pudru. Polać ciasto, dodatkowo na wierzchu można ułożyć wisienki koktajlowe.
 
Smacznego,
PODPIS
Follow on Bloglovin

7 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale :)
    Myślałam o babce szafranowej, ale nie zdążyłam... Może za rok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite rzeczy nam pokazujesz:)) Czytałam na fb o sukcesie Twojego sernika, wcale się nie dziwię,bo wygląda wspaniale, sama chętnie bym go zrobiła, ale trochę przeraziły mnie "baseniki" na mus owocowy:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do "baseników" na fb w albumie DIY jest krótka instrukcja krok po kroku co i jak, z którą powinno być łatwiej ;)

      Usuń
  3. piękna ale po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... Jak dla mnie babka jest ciastem uniwersalnym/ na tyle prostym i szybkim, że można ją upiec kiedy tylko dusza zapragnie. Także, nie ma dla mnie znaczenia czy przepis został opublikowany przed czy po Świętach Wielkanocnych - w końcu za rok też będzie Wielkanoc.
      W kwestii publikacji przepisów nie narzucam sobie jakiś utartych ram czasowych, więc proszę się nie zdziwić jak w środku lata pojawi się przepis na piernik, który większości ludzi kojarzy się jednak z Bożym Narodzeniem ;)

      Usuń
  4. obłędne zdjęcia :)))))
    już czuję zapach tej babki :)))
    z przyjemnością będę zaglądać do Ciebie, uwielbiam słodkości i piękne zdjęcia :)

    miłego poniedziałku :))))
    Karola

    OdpowiedzUsuń